Grecia

Peloponez 8 – NEMEA

(timp citire: 15 minute)

Cum am ajuns la Nemea

In ziua plecarii din Tolo, receptionera hotelului mi-a spus ca voi gasi benzina doar pe drumurile principale (între timp nu se mai gasea motorina). Am alimentat cu benzina la iesirea din Argos, apoi tule-o spre Nemea.

Chiar în apropierea localitatii, m-am trezit în spate cu un autocar care era gata-gata sa se urce pe mine. Desi mergeam cu 110-115 la ora, îmi dadea flash-uri sa ma dau la o parte fiindca se grabea baiatul. Ghiciti ce autocar era: cu numar de Bucuresti si cu o coala A4 lipita de parbriz: Bucuresti-Zakinthos.

Grecia Nemea atleti din Grecia antica
Grecia Nemea atleti din Grecia antica

Situl arheologic se afla în localitate, stadionul aflându-se în afara localitatii. Veti vedea inscriptiile bilingve (greaca-engleza), de culoare maro cu scris alb, care va vor îndruma foarte usor spre obiectivele respective. Am oprit în parcarea micuta, alaturi de doua masini din Germania si una din Ungaria.

Am luat bilete, 4 euro de persoana, bilet care include vizitarea muzeului, sitului arheologic si a stadionului. Repet, copii au gratuitate. Va mai aduc aminte si de program: 8:00 – 15:00.

Nemea nu era un oras propriu-zis, dar, precum Olympia, avea un sanctuar al lui Zeus si era un loc de întâlnire pentru jocurile panhelenice (sunt patru categorii de jocuri panhelenice: Jocurile Olimpice, Jocurile Nemeane, Jocurile Pythiane, Jocurile Isthmice).

Grecia Nemea spre Templul lui Zeus
Grecia Nemea spre Templul lui Zeus

Jocurile nemeane si prof. Stephen Miller

Jocurile nemeane au fost fondate în anul 573 î.Hr. si aveau loc la fiecare doi ani, intercalându-se, prin rotatie, cu jocurile de la Olympia, Delphi si Isthmia.

Deoarece situl arheologic a fost recent dezgropat de prof. Stephen Miller de la Universitatea Berkeley din California, turistii straini nu prea stiu de acest obiectiv turistic si de aceea acesta nu apare (înca) în anumite ghiduri turistice. N-o sa vedeti aici sculpturi spectaculoase ca la Olympia sau Delphi, dar acesta este unul dintre siturile arheologice preferate ale turistilor greci, cu un muzeu excelent, modern, care încearca sa ne ajute sa întelegem exponatele si ruinele, pâna ce acestea vor fi excavate complet.

Grecia Nemea vedere aeriana
Grecia Nemea vedere aeriana (in coltul dreapta-sus se vede stadionul)

Situl este foarte frumos, cu multi copaci, peluze si tufe de trandafiri, cu mese din marmura. Nemea se afla într-o vale fertila si este celebra în zilele noastre pentru vinul produs aici (vinul de Nemea).

Intra în scena Hercule cu leul lui, apoi bebelusul Opheltes

In mod traditional, toata lumea stie ca aici Hercule l-a învins pe leul din Nemea (a carui piele nu putea fi strapunsa de lance sau sageti; ca sa-l omoare, Hercule si-a faurit o ghioaca, l-a ametit cu ea si apoi l-a sugrumat) si, drept multumire zeilor, a hotarât ca aici sa se organizeze jocuri în amintirea acestui eveniment.

Grecia Nemea lupta lui Hercule cu leul
Grecia Nemea Hercule în lupta cu leul din Nemea

O alta legenda i-a luat locul, capatând în timp mai multa popularitate decât legenda Leului din Nemea. Aceasta legenda spune ca jocurile au fost initiate de Cei sapte contra Tebei (de fapt sapte generali de armata, cu subordonatii lor cu tot, condusi de Adrastos), care au trecut prin Nemea în drumul lor de la Argos spre Teba, în cautare de apa.

Aici au întâlnit-o pe Hypsipyle, doica lui Opheltes. Opheltes era fiul regelui Licurg si a reginei Euridice. Oracolul din Delphi a profetit ca copilul ar putea muri daca ar atinge solul înainte de a putea merge, asa ca doica l-a pus pe un pat de frunze de telina, în timp ce ea le arata grecilor unde se afla izvorul de apa. Copilul a fost muscat de un sarpe si a murit.

Grecia Nemea moartea lui Opheltes
Grecia Nemea moartea lui Opheltes

Cei sapte, tulburati de moartea copilului, dar si datorita faptului ca oracolul local Amphiaraos a interpretat acest semn ca fiind nefast pentru campania lor împotriva Tebei, au hotarât sa organizeze jocuri funerare în onoarea lui, cu o coroana de telina drept premiu, salvând-o totodata si pe Hypsipyle de la moarte. Daca va intereseaza si primii câstigatori ai jocurilor, poftim de cititi:

 • Adrastos – calarie
 • Amphiaraos – saritura în lungime si aruncarea discului
 • Polynekes – lupte
 • Tydeas – box
 • Eteoklos – alergari
 • Laodokos – aruncarea sulitei
 • Parthenopeos – tragerea cu arcul

De-a lungul timpul, atât Micene cât si Argos s-au batut pentru suprematia asupra Nemeii. În anul 400 î.Hr., Argos-ul a obtinut controlul asupra Nemeii iar jocurile au început sa aiba loc mai rar aici si mai frecvent în Argos. Profesorul Stephen Miller a reînviat aceste jocuri în 1996 (apoi în 2000, 2004, 2008, 2012 si urmatoarele în 2016; vedeti site-ul nemeangames.org), pentru a celebra redeschiderea stadionului, aflat pâna atunci într-o stare deplorabila.

Muzeul din Nemea

Cum intrati în situl arheologic, în partea dreapta aveti muzeul modern, micut, de zici ca este pavilionul administrativ al sitului sau casa de vacanta a vreunui bogatas. In fata aveti templul lui Zeus aflat în plin proces de restaurare iar în partea stânga aveti situl arheologic.

Grecia Nemea muzeul
Grecia Nemea muzeul

In foaierul muzeului se afla câteva imagini vechi, aratând sanctuarul în diverse ipostaze, din 1766 pâna la secolul al 19-lea, inclusiv o schita a lui Edward Lear. Aceste ilustratii arata cum capiteliul uneia dintre coloane, desi starea ei pare foarte precara, nu s-a miscat timp de sute de ani, în ciuda cutremurelor din zona.

In sala principala, primul lucru care-ti atrage atentia este o fereastra mare, cu o uimitoare vedere asupra sanctuarului lui Zeus, în fata ferestrei tronând un model al asezarii asa cum arata ea în anul 300 î.Hr., care face mult mai usoara imaginarea întregului ansamblu.

Grecia Nemea reconstituire (macheta)
Grecia Nemea reconstituire

Chiparosii pe care-i puteti vedea afara au fost plantati recent, încercându-se sa se reproduca cât mai în detaliu dumbrava sacra din antichitate. La dreapta puteti vedea modelul stadionului.

In restul salilor veti vedea figurinele micute din bronz ale lui Opheltes (copilul mort al regelui) si statueta din teracota a unui baietel, cu o masca pe fata, considerat a fi, de asemenea, Opheltes. Sunt foarte multe ilustratii si explicatii cu privire la vechile jocuri, compuse din lupte, box, sarituri, alergari, aruncarea discului, cursele de cai.

Grecia Nemea obiecte aflate in muzeu
Grecia Nemea obiecte din muzeu

Mai puteti vedea blocul de start de la stadion, pastrat într-o stare foarte buna, exemplare de greutati pentru sarit (cu inscriptii pe ele; în timp ce sareau la lungime, atletii tineau aceste greutati în mâini) si un disc din fier, de 8.5 kg greutate. Un scurt film video explica functionarea mecanismului de start al curselor.

Cele mai multe informatii cu privire la vechiul Nemea provin de la artefactele aruncate în fântâni, dintre ele putându-se deosebi o hydra din bronz din sec al 6-lea î.Chr., tinând în mâna capul Persefonei. În curte se afla multe piese de coloane, capiteluri, jgheaburi din ceramica si alte pietre provenite din jurul stadionului si din templu, precum si un capitel doric, provenit de la cladirea baii.

Grecia Nemea acoperisul bailor
Grecia Nemea acoperisul bailor publice

Baile publice

Din muzeu trecem prin gradina de trandafiri, de-a lungul unui traseu format din lespezi de piatra ramase de la diversele case, aflate de o parte si de alta, cu semne de gatit pe vetrele de foc. Traseul o ia la stânga, unde se poate vedea un mormânt medieval, tipic multor morminte gasite la Nemea.

In partea nordica a drumului se afla ramasitele unei basilici crestine (sec 6 d.Chr.) ridicata peste o casa de oaspeti din sec al 4-lea î.Chr., ale carei ruine se mai pot vedea sub basilica. Coborând treptele aflate lânga basilica, am intrat în cladirea baii, construita în ultima treime a sec al 4-lea î.Chr., unul dintre sistemele de îmbaiat cele mai vechi cunoscute în lumea greaca si cea mai completa existenta pâna astazi.

Grecia Nemea baia publica
Grecia Nemea baia publica

Camera este împartita în trei parti, fiecare cu patru cazi din piatra în care se îmbaiau sportivii, cazi plasate de la un capat la celalalt, de-a lungul peretelui din spate. Crestaturile în forma de “V” permiteau apei sa curga de la o cada la alta (vedeti fotografiile). Aici am petrecut mai mult timp deoarece întreg asezamântul se afla sub protectia unui acoperis imens, iar racoarea acestuia ne permitea sa studiem mai atent ceea ce se afla în jurul nostru.

Grecia Nemea bazine
Grecia Nemea bazine

Am uitat sa va spun ca întregul sit arheologic se afla sub tutela Universitatii Berkeley, ale carei fonduri sunt folosite la renovarea întregului locas (în partea de jos a tablitelor explicative se specifica în clar contributia serioasa a Universitatii la refacerea întregului sit arheologic dar si a stadionului olimpic).

Templul lui Zeus din Nemea

De la baie, am luat-o spre Templul lui Zeus, templu care a fost construit în anul 330 î.Hr., pe locul unui templu anterior secolului al 6-lea. A fost construit în special din piatra de calcar si acoperit cu stuc alb pentru a-l decora si proteja. In partea din spate a naosului se cobora într-o cripta, care initial a avut sase trepte, trei din ele fiind vizibile si astazi. Scopul acestei cripte este neclar, putând fi, probabil, locul unui oracol local.

Grecia Nemea Templul lui Zeus
Grecia Nemea Templul lui Zeus

Statuia de cult lipsea deja atunci când Pausanius a vizitat Nemea, în secolul al 2-lea d.Chr. Altarul lui Zeus avea forma unui dreptunghi neobisnuit de lung si îngust, format din blocuri de calcar. Acesta a fost construit în sec. al 5-lea î.Chr si a fost mentionat de catre Pindar.

Alaturi de templu se afla “Dumbrava Sacra” formata din chiparosi. Noii chiparosi au fost plantati chiar în gropile antice prevazute pentru chiparosi (niste socluri de forma patrata).

Grecia Nemea dumbrava sacra
Grecia Nemea dumbrava sacra

La lucrarile de restaurare au fost refacute noua coloane ale templului. Noi ne-am nimerit acolo exact când muncitorii asamblau una din pietrele unei coloane, cu ajutorul unei macarale. Alte coloane au fost catalogate si pregatite pentru o eventuala restaurare, atunci când fondurile generoase vor permite acest lucru.

Situl arheologic este mult mai mare decât se poate vizita, însa vor mai trece destui ani pâna sa poata fi dezgropat si restaurat cu totul. Repet, o reconstituire de ansamblu o puteti vedea în muzeu.

Stadionul din Nemea si o surpriza uriasa: un tunel perfect conservat

De aici ne-am urcat în masini si apoi ne-am îndreptat spre stadion. Despre stadion chiar merita sa vorbim mai mult! Se stia de stadion, o parte din el era vizibil, însa alta parte a constituit o surpriza chiar si pentru echipa de arheologi deoarece în locul sau se afla un delusor.

Delusor care a fost excavat cu grija, producând o alta mare surpriza: în burta lui s-a descoperit singurul tunel de trecere spre stadion din întreaga Grecie complet conservat (la Olympia, daca va uitati la fotografiile de acolo, veti vedea doar o bucatica din bolta restaurata, lasându-va pe dumneavoastra sa va puneti imaginatia la încercare). Am strabatut si noi acest tunel intact, protejat în interior cu schele metalice, cale de vreo 50 de metri!

Grecia Nemea tunel spre stadion
Grecia Nemea tunel spre stadion

Stadionul, situat în mijlocul unei pâlc de pini, stejari si maslini, era conectat la sanctuar printr-un drum sacru (între stadion si sanctuar sunt cam 500 de metri).

Deasupra stadionului, pe marginea inferioara a dealului gasiti banci pe care puteti sta confortabil (si la umbra), contemplând arena si lasându-va imaginatia sa zboare spre cele mai vechi timpuri.

Grecia Nemea iesire din tunel
Grecia Nemea iesire din tunel

La intrarea în tunel se afla vestiarul (apodyteria), unde sportivii se pregateau pentru concursuri. Vestiarul era dreptunghiular, cu coloane dorice pe trei laturi, sprijinind un acoperis de tigla, cu o curte deschisa, în centru. Aici, atletii îsi ungeau trupul cu ulei de masline.

Intrarea în tunel se afla în coltul din stânga a vestiarului. Ca arhitectura, este si una dintre cele mai vechi bolti din Mediterana (la sfârsitul sec al 4-lea î.Hr.). Se mai pot vedea graffiti-urile antice, unde sportivii care-si asteptau rândul, îsi scrijeleau numele, unii din ei adaugând lânga numele propriu si cuvântul “kallos”, adica “frumos”).

Grecia Nemea stadionul
Grecia Nemea stadionul

Stadionul este orientat de la sud la nord, cu capatul sudic construit în amfiteatrul natural format între crestele dealului Evangelistra. Pista avea o lungime de 183 m, aceasta lungime (600 de picioare) fiind si unitatea de masura numita “stadion” (aceeasi dimensiune o are si stadionul din Epidaur si cel de la Delphi). In jurul lui exista un canal prin care curgea apa proaspata, pentru baut sau pentru udarea suprafetei pistei.

Totodata se pot vedea si bazine de colectare a apei murdare. Pe margini se mai pot observa marcajele pistei. Cursele se desfasurau de-a lungul pistei, înainte si înapoi si nu facând turul ei, asa cum se face astazi. Ajunsi la capatul pistei, concurentii înconjurau un stâlp, apoi se întorceau. Unul din acesti stâlpi a fost restaurat pentru jocurile moderne.

Jocurile nemeane

Jocurile nemeane sunt mai aparte decât celelalte, deoarece erau considerate jocuri funerare. Arbitrii, un grup de zece barbati din Argos, erau îmbracati în negru (în memoria copilului Opheltes) si stateau pe o platforma de lemn aflata pe partea opusa intrarii tunelului.

Grecia Nemea jocuri nemeane
Grecia Nemea jocuri nemeane

Zeci de mii de spectatori, concurenti, vânzatori ambulanti veneau aici din toata lumea greaca si un armistitiu de la orice razboi între orasele-cetati era în vigoare pe toata durata jocurilor. Odata jocurile terminate, vizitatorii paraseau locul si ramâneau aici numai îngrijitorii.

Spectatorii (stadionul avea o capacitate de 40.000 de spectatori) stateau pe bancutele aflate pe marginea stadionului. Monedele gasite la fata locului arata faptul ca, asemenea unui meci de fotbal modern, suporterii din fiecare oras stateau toti la un loc.

Grecia Nemea prof.Stephen Miller
Grecia Nemea prof.Stephen Miller întinzând sfoara

Atletii concurau în pielea goala, femeilor fiindu-le interzis accesul pe stadion. Ce competitii aveau loc:

 • alergari (diaulus = doua lungimi de stadion sau dolichus = patru lungimi)
 • pentatlon (alergare, lupta, saritura, aruncarea discului, aruncarea sulitei)
 • boxul pancartium (box şi lupte)
 • curse de cai
 • curse de care
 • curse ale razboinicilor înarmati

Spre deosebire de Olympia, la Nemea, premiile constau dintr-o ramura de palmier legata în jurul capului pentru câstigatori si o coroana din frunze de telina salbatica pentru toti sportivii (la Olympia câstigatorii erau încoronati cu o ramura de maslin). Castigatorul era considerat erou al orasului sau natal si avea dreptul la o masa gratuita în fiecare zi, pe viata.

Grecia Nemea coroana din frunze de telina
Grecia Nemea coroana din frunze de telina

Partea de nord a stadionului este îmbratisata de deal (Evanghelistra). La 10-15 metri înaltime au fost amplasate bancutele amintite mai sus, de unde puteti vedea întreaga panorama asupra stadionului.

Cum nu-ti (mai) vine sa pleci de la Nemea

Desi ne grabeam spre Atena (dupa-amiaza urma sa urcam pe Acropole si aveam nevoie de mult timp liber) ne-am trezit cu totii (eram singurii turisti la acea ora matinala) ca ne apuca dorul copilariei, ca atunci când alergam pe coclauri, strigând si chiuind aidoma copiilor la vederea unui lucru deosebit.

Pe net, daca dati cautare dupa “Nemea stadium”, puteti vedea în fotografii sau videoclipuri obsesia diversilor adulti de a alerga pe acest stadion. Cei mici au început sa alerge si ei pe lânga adulti iar Mihai, dupa ce a facut un tur complet al stadionului, s-a urcat pâna la bancutele de sus.

Grecia Nemea stadionul si Andrei
Grecia Nemea stadionul si Andrei alergând liber ca pasarea cerului

Andrei (baiatul meu), care tinuse mortis sa ajunga la Olympia doar pentru a vedea stadionul pe care îsi desfasurasera fortele Asterix si Obelix, nu alergase pe acel stadion asa cum alerga acum (probabil fusese dezamagit ca stadionul din Olympia nu arata ca cel din film).

Cumva doream sa mai furam o secunda de stat în Peloponez ? Cumva ne simteam foarte bine aici, la umbra pinilor ? Nu stiu. Insa stiu ca nu ne mai venea sa plecam.

Florione ne-a scos din visare: “Hei! Gata, adunarea! Daca mai stam mult pe aici, nu mai avem timp de Atena.” Trupa s-a regrupat, cu parere de rau, apoi am iesit prin tunel în afara stadionului si-am încalecat pe caii-putere ai masinilor, în directia Atenei.

Cum se ajunge la Nemea: de la Tolo se ia drumul spre Nafplio, pâna la autostrada. Mergeti o portiune micuta pe autostrada, apoi intrati pe drumul national si peste 5 km sunteti acolo. In total, drumul Tolo – Nemea are 55 de km. De la Corint (Korinthos) mergeti pe autostrada pâna vedeti indicatorul de iesire la dreapta spre Nemea. Sunt 37 de km, pe care-i faceti într-o jumatate de ora.

Program vizitare:

– Luni 12:00 – 17:00

– Marti – Sâmbata 08:00 – 15:00

– Duminica 08:00 – 17:00

Pret bilet intrare: adulti 4 euro (situl arheologic, muzeul, stadionul), copiii pâna în 18 ani intra gratis.

Coordonate GPS: 37°48′32″N   22°42′37″E

Surse folosite:

Wikipedia

Neamean Games

Puteti folosi Booking.com pentru a gasi o cazare avantajoasă în Tolo.

Related Articles

One Comment

 1. Ma bucur foarte mult pentru tine Florine si iti multumesc, caci cu ajutorul tau am putut sa vad si eu multe lucruri interesante. Sincer niciodata nu am fost nicaieri in turizm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker