Despre mine

Inceputul calatoriilor

Imaginea de început a calatoriilor mele o am despre Cascada Urlatoarea din Muntii Bucegi (se pleaca din Busteni, pe o poteca marcata), o cascada magica, uriasa la vremea copilariei mele, asemuind-o cascadei în care plonja Tarzan pentru a salva o blonda, Jane, pe numele ei. Peste ani si ani, când am revenit la cascada, mult mai magic mi s-a parut drumul pâna acolo si nu cascada în sine, acum mica si foarte galagioasa.

Fotografie facuta in Turcia Cappadocia orasul subteran Derinkuyu
Fotografie facuta in Turcia Cappadocia orasul subteran Derinkuyu

Mai tin minte calatoriile facute cu un unchi, într-o veche Skoda Fabia grasana (un model din anii ’60 ), calatorii pe Valea Oltului, la Sibiu, la Mangalia, Eforie Nord, Adamclisi, Barajul Vidraru, precum si excursiile din liceu pe Valea Ialomitei si la … Barajul Vidraru. Anii au trecut si am avut timp doar de Costinesti si Mamaia. Apoi m-am casatorit iar timpul meu liber s-a redus cu 50%, apoi cu 100% dupa ce s-a nascut Andrei, baiatul meu.

Prin februarie 2008, înglodat în datorii (aveam 4 rate la banci), sotia mi-a reamintit faptul ca s-au împlinit 10 ani de la casatorie. Pentru a celebra aceasta aniversare mi-a facut surpriza cumpararii unei excursii în Grecia, în statiunea estivala Nei Pori. Am facut un scandal monstru, deoarece nu mai stiam cum sa ma dau peste cap pentru a plati ratele la banci, iar sotia tocmai cumparase bilete pentru Grecia!

Excursia a meritat din plin si imediat ce am pasit pe nisipul fierbinte de la Nei Pori mi-am cerut scuze pentru galagia facuta acasa, în tara. Anul urmator am luat bilet la Mamaia si am regretat amarnic, deoarece acum puteam face o comparatie cu ceea ce oferea turismul grecesc.

N-am mai facut aceasta greseala si de atunci nu am mai fost pe litoralul românesc. Prinzându-ne microbul plecarii în afara tarii, anul urmator plecam în Peloponez la Tolo, apoi în Turcia la Marmaris, apoi în Croatia la Dubrovnik si Makarska apoi iar în Turcia la Istanbul, Antalya si Pamukkale, în anul 2014 din nou în Croatia, la Sibenik, Rovinj si Pula (Pola), cu o fuga la Venetia si alta la Pesterile Skocjan si Postojna din Slovenia iar în anul 2015 a treia oara în Turcia, la Fethiye – Oludeniz si Kusadasi, cu o fuga la Myra si Biserica Sf.Nicolae (Mos Nicolae) de la Demre, apoi în Bulgaria la Nessebar, Sozopol sau Veliko Tarnovo. In afara de Pamukkale, Kusadasi si Canakkale, nu m-am întors niciodata în acelasi loc.

Despre mine

– de profesie sunt programator IT, concep aplicatii client-server folosind Visual Foxpro ca front-end si MariaDB (fostMySql) ca back-end.
– particip în mod activ pe mai multe forumuri românesti, la sectiunea de turism (Softpedia, Am fost acolo, GMClub, Computergames, Turistik etc).
– îmi place foarte mult sa citesc, însa dupa casatorie si nasterea copilului, timpul liber s-a diminuat drastic. As reciti oricând, cu mare placere, Marin Preda, Sadoveanu, Hemingway, Herman Hesse, Umberto Eco.
– locuiesc la taranoaia (la 7 km de Târgoviste), dupa ce timp de 33 de ani am fost orasean get-beget, vorba turcului. Nu regret cu nimic aceasta mutare aici, ma plâng doar de prea multa munca si prea putinul timp liber. Mutarea la taranoaia m-a ajutat sa învat sa fac o groaza de lucruri, de la facutul tuicii si al vinului, pâna la mica agricultura (nu aveti idee ce gust are si cum miroase o rosie de gradina, fata de rosia cumparata din supermarket, care nu are nici gust si nici miros).

Ideea construirii blogului

Inainte de a pleca la Nei Pori, încercând sa aflu cat mai multe lucruri despre aceasta locatie si despre excursiile pe care le-am facut de aici (Meteora si Insula Skiathos), am descoperit site-urile si blogurile de travel. Insa toate relatau informatii despre drum, mâncare si bautura, articolele bloggerilor parându-mi-se generaliste, parca furate de pe Wikipedia.

De aici mi-a venit ideea construrii acestui blog numit Turism Cultural, pe data de 25 martie 2010 (25 martie, Ziua Bunei Vestiri, este si ziua mea de nastere), astfel ca pe lânga drum, mâncare si bautura sa vorbesc si despre “altceva”: despre oamenii locului, despre istoria acelui loc, despre traditia si cultura acelui loc, despre obiectivele turistice si arheologice care se gasesc în jurul acelui loc.

Turcia Istanbul Moscheea Albastra
Turcia Istanbul Moscheea Albastra

Doream sa folosesc un mod inedit de a scrie, împletind umorul si filmele cu istoria si faima locului pe care-l vizitasem. Si uite asa, de exemplu, în loc sa scriu despre Milet ca a fost doar un oras faimos al antichitatii, bla-bla-bla si bla-bla-bla, am scris un ditamai romanul în doua parti.

Ideea construirii blogului mi-a mai venit si datorita faptului ca multi romani se plâng ca nu-si permit concedii în alte tari, crezând ca sunt scumpe. Prin articolele mele dar si prin experienta capatata, îi îndemn sa calatoreasca în afara României, spunându-le ca nu este chiar atât de greu, iar costurile nu sunt chiar atât de speriat. Din punct de vedere financiar, ma consider un tip modest, sub medie, chiar un user de pe Softpedia a exclamat la un moment dat, vazând pe unde am calatorit, ca am bani, nu gluma! Când i-am spus ca în Croatia nr.1 toata excursia de zece zile pentru 3 persoane m-a dus la 1000 de euro, nu i-a venit sa creada! Si se stie ce scumpa este Croatia…

Articolele pe care le scriu sunt lungi si aveti nevoie de 10-15 minute pentru a parcurge unul de la cap la coada. Cum traim în secolul vitezei, daca nu gasiti rapid informatia cautata, unii dintre voi veti parasi imediat blogul, însa va îndemn sa va faceti timp sa cititi aceste articole, deoarece veti gasi destule informatii utile.

Ma documentez foarte mult, traduc foarte mult si încerc sa acopar cât mai mult din istoricul locatiei turistice, furnizându-va multe idei sau sfaturi pe care nu toti turistii le cunosc.

Informatii utile

Pe blogul TurismCultural.ro veti gasiti informatii utile despre:

– starea vremii
– autogari din Romania
– avertismente de calatorie
– drepturile pasagerilor (autocar, avion, tren, vapor)
– pasapoarte
– protectia consumatorului
– vize si servicii consulare
– pretul benzinei si motorinei în Europa
– sfaturi ale Ministerului Afacerilor Externe
– simulatoare de trasee si costuri ale combustibilului (Via Michelin si Google Maps)
– rezervari camere în hoteluri, hosteluri si pensiuni
– cursul valutar
– link-uri catre cateva bloguri (sunt mai multe) care “fac legea” în domeniul turismului

Multumiri

Acest blog nu ar fi existat daca nu ar fi fost aportul, rabdarea si încrederea sotiei mele pentru ceea ce scriu, multumindu-i pe aceasta cale.

Multumesc si întregului grup pestrit, haios, cu profesii diverse, prin intermediul caruia îmi impart calatoriile în afara tarii, începând cu anul 2008.

Turcia Cappadocia Goreme
Turcia Cappadocia Goreme

Copil fiind si citind Legendele Olimpului de Alexandru Mitru, îmi imaginam tarile, orasele si peisajele în care se petreceau aventurile eroilor greci. La fel ca profa de istorie, Alexandra, care a izbucnit în lacrimi la vederea Olympiei (“Bai, nebunilor, va multumesc din suflet! Nici în visele mele cele mai optimiste n-as fi crezut ca voi ajunge aici!”), nici eu nu mi-am închipuit c-ar fi posibil sa ajung în Peloponez, sau la Troia si Micene, sau în Cappadocia, pasind cu adevarat în tinuturile descrise de Homer acum 3.000 de ani.

Cu ocazia acestor calatorii am încercat sa-i insuflu lui Andrei, baiatul meu, aceeasi placere a traitului pe viu a legendelor stravechi, sperând sa nu se supere pe mine ca l-am purtat pe toate coclaurile Europei si Asiei, sperând sa-si dea seama ca ceea ce a vazut nu sunt doar simple pietre si bolovani, ci istoria neamului omenesc, pe care o cunoastem de 10.000 de ani (apropo, ce s-o fi întâmplat în perioada de dinainte de Potop, acum 12.000 de ani?)

Asa ca va îndemn sa aveti curaj, sa visati si, mai ales, sa calatoriti!

Sa aveti o zi impecabila, ca sufletul vostru!

Florin Badulescu

5 Comments

  1. Frumoasă mărturisire, mă regăsesc în multe din destăinuirile tale.
    Şi eu cu soţul şi băiatul ne-am mutat la o “ţărănoaie ” şi e bine. Plus că mai avem o bojdeucă aproape de Cetăţuia Negru Vodă, în zonele alea pline de legendele kapnobatailor….
    Multă putere să duci blogul departe, e deosebit !!

  2. Felicitari pentru blog! Foarte bogat in informatii si bine documentat. Ma regasesc si eu tot cam pe acolo. In 2010, inglodati in rate uriase la banci, am decis ca cei 2 copii nu au nici o vina si trebuie sa calatoreasca si sa cunoasca minunile lumii. Si calatorim cat putem de mult si ieftin. Intre timp am dat Bucurestiul (si totodata ratele la banci) pe taranoaia de la munte.

    Tineti-o tot asa!

  3. Un blog complex!
    Singurul blog, dintre cele cunoscute de mine, in care postarile sunt cu adevarat multiplu documentate, încât îți incită memoria, cunoștințele, …..și la urmă dorința , ori de a vizita noi locuri sau de a le revedea, acum cu ” alți ochi”, pe cele deja văzute.
    Mulțumesc, dle. Florin !

  4. Am descoperit acest vlog abia acum
    E plin de lucruri interesante si va multumesc ca va gasiti timp pentru el!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker