Turcia

Turcia altfel 17 – Edirne, Moscheea Selimiye

Intâlnirea cu moscheea

Pentru Moscheea Selimiye din Edirne ne-am facut lectiile de acasa, asa ca întâlnirea cu ea nu ne-a gasit nepregatiti.

Citisem pe mai multe forumuri (amfostacolo, softpedia forum, computergames, turistik) ca majoritatea românilor care tranziteaza orasul, atât la dus cât si la întors, ignora aceasta superba moschee si foarte putini turisti se abat din drum pentru a o vizita.

Desi am intrat în oras cam sifonati dupa cele 4 ore de drum plictisitor de la Canakkale la Edirne, am nimerit foarte usor moscheea.

De fapt ea poate fi vazuta din oricare colt al orasului, atât este de mare!

Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere generala
Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere generala

Am parcat în fata moscheii, parcarea costa 3 lire/ora, apoi am întârziat nitel deoarece întreaga strada era ocupata de o multime de politisti care vegheau ca nu stiu ce coloana oficiala a nu stiu carui ambasador sa treaca în siguranta pe acolo.

Am asteptat câteva minute, apoi ni s-a dat drumul sa intram în curtea moscheii.

Paradoxal, desi halaiduiam pe drumurile Turciei de aproape 10 zile, era prima moschee pe care o vizitam pe îndelete.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye
Turcia Edirne Moscheea Selimiye

Hadrianopolis – Edirne

Numele orasului Edirne vine de la Hadrianopolis (dupa numele împaratului roman Hadrian) sau Adrianopole, dupa cum am buchisit noi la scoala în cartile de istorie.

Fundatiile sale au fost puse în timpuri stravechi iar otomanii care au cucerit orasul la sfârsitul sec. al XIV-lea au hotarât ca acesta sa fie capitala imperiului otoman.

Asezat pe ruta principala care lega Istanbulul de Balcani, orasul a continuat sa prospere pâna ce orasul Istanbul a devenit noua capitala a imperiului, în anul 1455.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye intrarea principala
Turcia Edirne Moscheea Selimiye intrare principala

Incepând cu secolul al XV-lea d.Chr, otomanii au depasit sfera zidurilor antice romane (care aveau 6 m înaltime si 3 metri grosime), construind foarte multe cladiri administrative spre partea de est si de nord a orasului, luând astfel fiinta o noua zona rezidentiala si comerciala.

In aceasta zona, cu spatiile sale verzi, largi, cu frumosul nou palat construit pentru sultani, Edirne le-a oferit acestora si familiilor lor o atmosferă idilica, senina, pasnica, taman buna pentru odihna si recreere.

Sultanilor le-au placut sa-si petreaca timpul liber în acest frumos oras, impregnat cu amintirile stramosilor lor, asa ca deseori dadeau o fuga pâna aici.

Ideea construirii moscheii

Insa lipsea ceva: o moschee pe masura puterii lor.

Pentru a-si exprima afectiunea fata de acest oras, sultanul Selim al II-lea (“Selim cel Blond”, fiul lui Suleyman si a lui Hurrem) a ales vechea capitala a imperiului pentru a construi una din cele mai marete opere arhitecturale otomane, care totodata trebuia în final sa-i fie si piatra de mormânt (din pacate pentru el a fost înmormântat la Sfânta Sofia din Istanbul): complexul Selimiye, complex format dintr-o moschee monumentala cu patru minarete, o scoala primara, o scoala pentru studiul islamului, casa ceasului, un bazar acoperit si o alta moschee micuta.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere aeriana
Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere aeriana

Bârfele locale (turistice) spun ca Selim l-a visat pe Profetul Mohamed stând chiar pe locul viitoarei moschei, un loc viran aflat în afara orasului, iar acest vis l-a determinat s-o construiasca.

Pentru acest lucru l-a însarcinat pe arhitectul Mimar Sinan (“mimar” înseamna “arhitect”), care avea pe atunci venerabila vârsta de 80 de ani, sa traseze elementele de constructie pentru ceea ce urma sa fie opera de capatâi a arhitectului.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere de la primul etaj
Turcia Edirne Moscheea Selimiye vedere primul etaj

Alte bârfe turistice spun ca arhitectul Sinan ar fi avut în minte împlinirea unui vis mai vechi de-al sau si anume construirea unei moschei cu 1000 de ferestre.

Deoarece sultanul Selim nu a fost de acord, Mimar Sinan a facut un compromis: nu a facut nici ca el dar nici ca sultanul, asa ca a construit o moschee cu 999 de ferestre (de fapt au fost numarate 384 de ferestre, asta asa, ca sa va stric ziua si sa nu mai visati cai verzi pe pereti).

Influenta Sfintei Sofia asupra arhitecturii moscheelor

Arhitectura moscheelor si-a schimbat radical stilul imediat dupa cucerirea Constantinopolelui, în anul 1453, atunci când turcii au descoperit arhitectura bizantina si au adaptat-o stilului lor de a construi.

Astfel ca pentru primii arhitecti turci de dupa cucerirea Imperiului Bizantin, dar mai ales pentru arhitectul sef al Imperiului Otoman, Mimar Sinan (1489-1588), modelul domului Sfintei Sofia din Istanbul (biserica crestina ridicata de bizantini între anii 532-537 d.Chr.) a reprezentat reperul principal pentru moscheile care vor fi construite de acum încolo, toate moscheile trebuind sa aiba o cupola centrala, masiva, înconjurata de alte cupole mai mici.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye planul moscheii
Turcia Edirne Moscheea Selimiye planul

Piatra de temelie a noii moschei a fost pusa de sultanul Selim al II-lea în anul 1568, construirea moscheii, pâna la finalizarea ei în anul 1575, modificând silueta orasului Edirne, impunatoarea cladire fiind vizibila de la mari distante, domul central având 41 de metri înaltime si o cupola cu diametrul de 31 de metri, cântarind aproape 2000 de tone, fabulos pentru acea vreme, fiind si astazi cea mai mare cupola a unei moschei din Turcia.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye domul interior
Turcia Edirne Moscheea Selimiye domul interior

Fabulos si pentru zilele noastre, deoarece Moscheea Selimiye a fost inclusa în patrimoniul mondial UNESCO (la Istanbul, alte doua opere de-ale lui Mimar Sinan, Moscheea Sehzade si impunatoarea Moschee Suleimaniye, au fost incluse în patrimoniul UNESCO).

Aceasta recunoastere mondiala a valorii sale arhitecturale transcende granitele nationale dar si conceptele si ideile religioase ale cetatenilor diverselor tari ale lumii.

Mimar Sinan

Istoria islamica este plina de arhitecti de geniu care au construit unele din cele mai marete opere arhitecturale musulmane de pe Pamânt:

 • Domul Stâncii din Ierusalim (Domul Stâncii a fost construit pe locul în care odinioara s-a aflat Templul lui Solomon)
 • Taj Mahal în Agra-India
 • Alhambra în Granada-Spania
 • Podul Stari Most (“Podul vechi”) din Mostar-Bosnia Hertegovina
 • Moscheea Albastra din Istanbul-Turcia.
Turcia Edirne Moscheea Selimiye ferestre
Turcia Edirne Moscheea Selimiye ferestre

Insa cel mai influent arhitect al tuturor timpurilor (vorbind de arhitectura musulmana) a fost Mimar Sinan (1489 – 1588).

A trait la apogeul Imperiului Otoman, sub patru mari sultani:

 • Selim
 • Suleiman Magnificul
 • Selim al II-lea
 • Murad al III-lea.

In timpul sau, cerul Istanbulului s-a modificat substantial prin înaltele minarete, adica turnurile care înconjoara moscheele.

Mimar Sinan
Mimar Sinan

Mimar a fost fiul unui grec sau armean convertit la islam. In timpul tineretii sale s-a alaturat trupelor de elita ale armatei otomane, Janiserii, asa cum fusese si tatal sau, un janiser.

Aici si-a aratat talentul sau ingineresc însa a urcat si în grad, ajungând un ofiter care a participat în numeroase campanii militare sub sultanii Selim si Suleyman.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye intrare
Turcia Edirne Moscheea Selimiye intrare

In aceste campanii a construit numeroase moschei si alte cladiri civile în orasele nou cucerite.

La vârsta de 50 de ani a fost numit seful arhitectilor si si-a stabilit un tel din construirea unei moschei mai mari decât Hagia Sofia.

Abia la Edirne, la Moscheea Selimye, a putut depasi grandoarea Sfintei Sofii.

Mimar Sinan a murit în anul 1588, la vârsta de 98 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Moscheii Suleymaniye, pentru a fi aproape de patronul sau, maretul sultan Suleyman.

In timpul vietii a construit 90 de moschei mari, 50 de moschei mici, 57 de colegii, 8 poduri si alte monumente publice.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye exterior
Turcia Edirne Moscheea Selimiye exterior

Amprenta ideilor sale s-a vazut la construirea Moscheii Albastre din Istanbul (ridicata de elevi ai lui Mimar Sinan) dar si la construirea superbului Taj Mahal din Agra, India, acolo unde si-a trimis ucenicii.

Este considerat a fi cel mai mare arhitect musulman al tuturor timpurilor.

Moscheea Selimiye – masterpiece-ul lui Mimar Sinan

Conform autobiografiei sale, Sinan a considerat Moscheea Selimiye ca fiind opera sa de capatâi sau masterpiece-ul, cum se mai spune în zilele noastre.

Domul central (cupola moscheei) a fost construit pe o baza octogonala, mai înalt decât domul Sfântei Sofia din Istanbul iar minaretele sale erau (si mai sunt înca) cele mai înalte din Turcia (85 metri înaltime).

Turcia Edirne Moscheea Selimiye pictura cupolei
Turcia Edirne Moscheea Selimiye pictura cupolei

Sinan a dezvoltat idei foarte avansate pentru acele timpuri, pentru cladiri care trebuiau musai sa reziste cutremurelor puternice.

A preferat sa foloseasca materiale durabile cum ar fi rocile vulcanice (tuf vulcanic de culoare verzuie, scos din carierele aflate în apropierea Marii Marmara, renumit pentru duritatea sa si pentru rezistenta sa la foc), dezvoltând un sistem de fundatie rezistenta la cutremur, unic în acea vreme.

De asemenea, a acordat o mare atentie acusticii cladirii dar a creat si sisteme de ventilatie complicate, sisteme ale caror secrete nu au fost descoperite pâna astazi.

Despre Moscheea Selimiye

Moscheea Selimiye este una din cele mai impresionante moschei din lume, prin arhitectura sa dar si prin caracteristicile sale structurale si spatiale.

Moscheea a fost construita în perioada de glorie a Imperiului Otoman si reuseste sa imprime asupra privitorului o impresie puternica, deosebita, cu caracteristicile sale grandioase.

Ea reflecta nivelul artistic si abilitatea maestrului arhitect dar si a tuturor artistilor care au contribuit la construirea acestui monument de arta:

 • cioplitori în piatra
 • caligrafi
 • faiantari
 • dulgheri
 • fierari
 • pictori.
Turcia Edirne Moscheea Selimiye interior
Turcia Edirne Moscheea Selimiye interior

Selimiye este opera de capatâi a arhitectului Sinan în ceea ce priveste construirea moscheelor cu opt suporturi.

Unicitatea moscheii este asociata în mare masura cu structura sa superioara, cupola, care chiar si în zilele noastre ridica mari semne de întrebare asupra modului cum a fost construita, cu forma sa bine proportionata si cu detalii ingenioase.

Este o structura cereasca, impresionanta, în fiecare spatiu al ei simtindu-se geniul lui Mimar Sinan.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye curtea interioara
Turcia Edirne Moscheea Selimiye curtea interioara

Alegerea sistemului de opt coloane pentru domul principal si completarea exteriorului moscheei cu patru minarete sculptate si cu trei rânduri de balcoane, ofera monumentului un aer de perfectiune de neegalat.

Spatiul interior este meticulos decorat cu piatra, placi glazurate, caligrafie, suprafete vopsite si ferestre cu sticla colorata.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye candelabru
Turcia Edirne Moscheea Selimiye candelabru

Doua madrasas (scoli religioase islamice), folosite astazi drept muzee cu materiale etnografice, fac un compus care da o idee despre viata si cultura orasului istoric.

Bazarul acoperit, cu 124 de magazine, conectat la curtea exterioara a moscheei printr-o scara interioara, continua si astazi sa aiba functia sa initiala, aceea de a sluji interesului cetatenilor orasului dar si a turistilor avizi de suveniruri.

Distrugeri

Moscheea si cladirile adiacente au avut de suferit de pe urma deselor cutremure din zona sau de pe urma oamenilor.

La zece ani dupa construirea moscheii, unul dintre minaretele din sud-est a fost lovit de un fulger. In cadere, a produs destule pagube unei parti a moscheei asa ca arhitectul Sinan a fost obligat sa plece la Edirne pentru a face o estimare a reparatiilor.

Apoi în anul 1752 moscheea a scapat cu bine dintr-un cutremur foarte puternic care a zguduit orasul.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye balcon primul etaj
Turcia Edirne Moscheea Selimiye balcon primul etaj

În timpul ocuparii orasului în razboiul din 1877-1878, complexul Selimiye a suferit destule avarii si a pierdut o parte din elementele decorative.

Generalul rus Skobelev a îndepartat o parte din tiglele decorative din loja imperiala, asa ca în timpul restaurarii moscheii din anii 1883 – 1884, în locul tiglelor lipsa au fost pictate modele similare.

A urmat asediul bulgar si ocupatia care a urmat în 1912-1913, când Edirne a suferit mai multe bombardamente. Orasul a fost atacat cu tunuri iar Moscheea Selimiye a fost lovita de opt ori.

Vizitarea moscheii

Desi moscheea are mai multe porti, noi am intrat pe poarta principala.

Undeva în partea dreapta se poate citi pe un panou datele contruirii moscheii, 1569 – 1575 d.Chr., precum si dimensiunile întregului complex aflat într-un spatiu de 190 x 130 metri.

In curtea interioara ne-a întâmpinat o fântâna descoperita din marmura alba, unde musulmanii îsi spala picioarele înainte de a intra în moscheea propriu-zisa.

Ne-am descaltat si noi la intrare, barbatii au intrat cu ciorapi în picioare iar femeile au fost obligate sa se acopere cu un fel de sal, sal pe care îl vor returna la una din iesiri.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye curtea interioara fantana
Turcia Edirne Moscheea Selimiye curtea interioara fantana

In interior ti se taie respiratia, de-a dreptul, deoarece moscheea este imensa!

Camera principala are dimensiunile 45 x 36 metri iar cupola care cântareste 2000 de tone se sprijina pe opt coloane uriase, coloane numite “picioare de elefant”, datorita formei lor, unite între ele prin arcuri cu deschiderea de 6 metri.

Ne-am asezat pe covoarele uriase, rosii, admirând:

 • mihrabul – o nisa sculptata îndreptata spre Mecca si locul unde se roaga imamul – conducatorul moscheii
 • minbarul – o chestie care seamana cu o scara, cu 25 de trepte, sculptata dintr-un singur bloc de marmura, unde imamul rosteste rugaciunile zilnice sau spune anumite povete
 • candelabrul din cristal, la fel de mare
Turcia Edirne Moscheea Selimiye minbar
Turcia Edirne Moscheea Selimiye minbar

Locuri rezervate în moschee

Incercând sa cuprind cât mai mult din interiorul moscheii, nu am fost atent si, fotografiind de zor, am ajuns în zona rezervata barbatilor.

Brusc, unul din barbatii asezati în pozitia de lotus, se ridica si ma apostrofeaza gutural ca nu este locul meu acolo! Deh, crestinii astia…

Turcia Edirne Moscheea Selimiye zona rezervata barbatilor
Turcia Edirne Moscheea Selimiye zona rezervata barbatilor

Imi cer scuze, dau cu spatele si nimeresc… în zona rezervata femeilor!

Da’ de unde era sa stiu eu, fratilor, ca aceste doua zone sunt strict delimitate?

De jos se ridica o pustoaica si-mi sopteste în engleza ca nu am voie nici acolo. Imi cer scuze din nou si ma iau si eu dupa ceilalti turisti, musulmani sau nu, înconjurând moscheea pe interior.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye zona rezervata femeilor
Turcia Edirne Moscheea Selimiye zona rezervata femeilor

Dau ocol uriaselor coloane, admir pictura cupolei si alte picturi pe care oricum nu le înteleg (presupun ca sunt fragmente din Coran) si ma uit la ele ca vitelul la poarta noua.

In interior se afla si o fântâna cu apa proaspata iar cine doreste poate sa bea apa rece folosind o cana din cele 6-7 cani puse la dispozitie.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye vanzator de osmanli macunu
Turcia Edirne Moscheea Selimiye vanzator osmanli macunu

Dupa vreo douazeci de minute de stat înauntru, fetele au donat salurile celor doi barbati aflati la intrare, apoi ne-am încaltat si am coborât niste trepte, trezindu-ne la subsolul moscheii, acolo unde se afla bazarul.

Am cascat ochii în dreapta si în stânga, am cumparat diverse lucruri cu ultimele lire turcesti avute la noi, apoi ne-am întors la masini, îndreptându-ne spre vama Hamzabeyli.

Turcia Edirne Moscheea Selimiye bazarul matasuri
Turcia Edirne Moscheea Selimiye bazarul matasuri
Turcia Edirne Moscheea Selimiye bazarul
Turcia Edirne Moscheea Selimiye bazarul

Spre România!

Am traversat Bulgaristanul într-o goana, fara sa dam de politistii bulgari, reusind sa ajungem pe la zece noaptea la Giurgiu.

Abia când am dat de gropile si de strazile înguste din oras, am realizat ca am intrat în Romanistan.

Ajunsi acasa dincolo de mijlocul noptii (din cauza shopping-ului prelungit de la Canakkale, în caz ca ati uitat), ne-am prabusit în paturi, rupti de oboseala.

Gata! Ne-a ajuns pâna peste cap! parca spunea ceva din noi. N-o sa mai facem niciodata asa ceva!

Bineînteles ca a treia sau a patra zi de la sosirea în România am început sa ne strângem si sa ne facem din nou planuri pentru anul urmator. Ce, te pui cu microbul calatoriilor?

Aventurile noastre vor continua în partea a doua a periplului nostru prin Turcia, la doi ani distanta, periplu care a acoperit o zona mult mai întinsa, cu mai multe obiective turistice sau arheologice:

 • Edirne
 • Istanbul
 • Ankara
 • Cappadocia (Nevsehir, Goreme, Cavusin, Uchisar, Derinkuyu)
 • Konya
 • Antalya
 • Pamukkale
 • Canakkale

Kipintaci! (adica “tinem legatura”, în limba engleza).

Coordonate GPS 41°40’41”N 26°33’34”E
Obiectiv protejat UNESCO (Moscheea Selimiye si complexul social)
Plata parcare (2014) 3 lire/ora
Intrarea în complexul Selimiye este libera.
Timp de vizitare (cu bazar cu tot): aproximativ o ora

Daca doriti sa vizitati moscheea fara sa mergeti acolo, uitati un tur virtual al moscheii Selimiye (dati click pe imaginile micute, normale sau 3D, apoi le mariti dând click pe patratul din mijlocul lor; iesiti din tur cu tasta Esc).

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker