Turcia

Turcia altfel 30 – Istanbul 13 – Alte obiective turistice 2

(timp citire: 12 minute)

Zidurile lui Theodosius

Tramvaiul T4 (statie separata, capat de linie, imediat lânga statia Topkapi), 3 statii pâna la Edirnekapi.

Turism Cultural - Istanbul zidurile lui Theodosius departare
Istanbul zidurile lui Theodosius departare
Turism Cultural - Istanbul zidurile lui Theodosius
Istanbul zidurile lui Theodosius

Aici, la zidurile lui Theodosius, se poate vedea si poarta Charisius (Edirnekapi), poarta prin care Mahomed al II-lea a intrat triumfator în oras, în anul 1453.

Urcati pe ziduri pe strada Hoca Cakir si apoi coborâti pâna la palatul bizantin Tefkur Saray.

Fortareata Yedikule

Este cunoscuta sub numele de “Fortareata celor sapte turnuri”. Pe o structura veche bizantina care avea patru turnuri, Sultanul Mehmed al II-lea a ridicat înca trei turnuri, unindu-le cu ziduri înalte, formând astfel o structura pentagonala, puternica, practic de nedistrus.

Turism Cultural - Istanbul Fortareata Yedikule vedere aeriana
Istanbul Fortareata Yedikule vedere aeriana

In aceasta fotareata s-a hotarât pastrarea tezaurului imperiului, tezaur format din aur, argint, bijuterii, armurerie, documente si bunuri pretioase.

A functionat si ca închisoare pentru oameni politici, o închisoare mai blânda din punct de vedere al conditiilor de viata (de exemplu, prizonierii puteau trimite si primi scrisori).

Turism Cultural - Istanbul Fortareata Yedikule
Istanbul Fortareata Yedikule

Pentru noi, românii, Yedikule prezinta importanta istorica prin închiderea între zidurile sale a domnitorului Constantin Brâncoveanu si a familiei sale.

Au fost închisi aici mai multi pasi sau sultani tineri (Osman al II-lea), ambasadori francezi sau rusi, diversi diplomati. Majoritatea au sfârsit prin a fi executati.

Moscheea Sultanului Eyup

Se afla pe malul Cornului de Aur, în districtul Eyup. A dobândit o pozitie foarte importanta pentru religia otomana în momentul în care Sultanul Fatih Mehmet efectua o calatorie în afara zidurilor Istanbulului împreuna cu profesorul sau, Ak Semsettin.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Eyup
Istanbul Moscheea Eyup

Profesorul a descoperit (sau i s-a relevat în timpul rugaciunii de dupa-amiaza) mormântul lui Ehu Eyyub-ul Ensari, cel care l-a gazduit pe Profetul Mohamed în casa sa, în timpul emigrarii acestuia de la Mecca la Medina.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Eyup interior
Istanbul Moscheea Eyup interior

Imediat dupa aceasta descoperire, sultanul a dat ordin sa se ridice o moschee si un mausoleu în onoarea lui Ehu Eyyub-ul Ensari, numit totodata “sultan”. Este prima moschee ridicata în onoarea unui sultan (1458).

Ulterior, diversi sultani au adus mai multe îmbunatatiri moscheii. In interior se poate vedea sarcofagul original din lemn sculptat al lui Ehu Eyyub-ul Ensari.

Piata Taksim

In timpul Sultanului Mahmut, între anii 1732-1733 apa potabila era adusa prin conducte din padurile aflate în partea de nord a orasului si înmagazinata într-un rezervor urias de apa, numit “taksim” (distribuire, repartizare). Numele Pietei Taksim provine de la acest rezervor.

Turism Cultural - Istanbul Piata Taksim
Istanbul Piata Taksim

Cu timpul, locul aglomerat de tarabe si baraci a fost eliberat pentru a face loc cladirilor guvernului dar si a unui monument ridicat în cinstea Republicii, monument construit de sculptorul italian Pietro Canonica.

Turism Culturall - Istanbul Bulevardul Istiklal
Istanbul Bulevardul Istiklal

Monumentul a fost dezvelit în anul 1928, fiind plasat în mijlocul unei piete de forma circulara. In apropierea pietei se afla celebrul Bulevard Istiklal, cu magazine de firma, loc de promenada pentru turistii straini si localnici înstariti.

Insula Printilor

Burgazada este una dintre insulele din Marea Marmara, a treia ca marime, după Buyukada si Heybeliada (Insulele Printilor).

Turism Cultural - Istanbul Insula Burgazada vedere aeriana
Istanbul Insula Burgazada vedere aeriana
Turism Cultural - Istanbul Insula Burgazada
Istanbul Insula Burgazada

Ca si în cazul celorlalte doua, nu circula decât masinile primariei, în rest sunt trasuri (faeton) si biciclete. Nu este deloc aglomerata, chiar în plin sezon turistic.

Are câteva plaje amenajate sumar, ideale pentru cei care îsi doresc liniste si intimitate.

Palatul Dolmabahce

In urma cu 400 de ani, pe locul Palatului Dolmabahce se afla un golf imens, de unde erau salutate vasele care plecau în expeditii.

In secolul al XVII-lea golful a fost asanat si a devenit gradina privata a sultanului.

Turism Cultural - Istanbul Palatul Dolmabahce vedere aeriana
Istanbul Palatul Dolmabahce vedere aeriana

Palatul a fost construit de sultanul Abdulmecid I pe o suprafata de 200.000 de metri patrati. Este o cladire dreptunghiulara, proiectata în mod simetric, fiind alcatuita din:

 • 285 de camere
 • 46 lojii
 • 6 bai turcesti
 • 68 de toalete
Turism Cultural - Istanbul Palatul Dolmabahce intrarea
Istanbul Palatul Dolmabahce intrarea

Palatul are o deschidere la mare de 600 de metri, pe partea terestra existând sapte usi secundare si doua usi monumentale, din care una este foarte bogat decorata. Este format din patru cladiri principale:

 • Camera Imperiala
 • Salonul de Festivitati
 • Camera Privata
 • Haremul
Turism Cultural - Istanbul Palatul Dolmabahce sala ceremonii
Istanbul Palatul Dolmabahce sala ceremonii

In Salonul de Festivitati se poate vedea un candelabru urias din cristal care cântareste 5,5 tone.

Pentru chestiuni legate de love, în Harem erau folosite doua camere, Salonul Albastru si Salonul Roz.

Restul camerelor apartineau Reginei-mama, cadânelor si sultanilor (camera de lucru a lui Ataturk, Camera Galbena, camera lui Abdulaziz, camera lui Abdulmecit etc.).

Turism Cultural - Istanbul Palatul Dolmabahce interior
Istanbul Palatul Dolmabahce interior

Desi pretul de intrare este destul de piperat, palatul merita vizitat pentru obiecte de arta si arhitectura somptuoasa.

Moscheea Ortakoy

Este o adevarata bijuterie arhitectonica si a fost construita de sultanul Abdulmecit în anul 1853, pe locul unei moschei mai vechi. A fost distrusa si renovata de mai multe ori din cauza cutremurelor.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Ortakoy
Istanbul Moscheea Ortakoy

Datorita solului inundabil, în anul 1960 s-a construit o fundatie din beton groasa de 20 de metri! Este alcatuita din doua corpuri, locul de rugaciune (acoperit cu o cupola) si camera sultanului.

Iluminatul în interior este realizat prin ferestre largi si înalte, ca la moscheea Palatului Dolmabahce. In cele doua capete ale Camerei Sultanului au fost ridicate doua minarete subtiri, lungi si fragile.

Fortareata Rumeli

Este situata în partea cea mai îngusta si cu curentul cel mai mare din Strâmtoarea Bosfor. A fost construita de Sultanul Fatih Mehmet, în perioada cuceririi Constantinopolului, într-un termen foarte scurt, de 139 zile.

Turism Cultural - Istanbul Fortareata Rumeli
Istanbul Fortareata Rumeli

Bizantinii îsi facusera planuri pentru a cuceri fortareata însa sultanul i-a mintit spunându-le ca a construit-o împotriva atacurilor piratilor din Marea Neagra si Marea Mediterana.

Turism Cultural - Istanbul Fortareata Rumeli croaziera
Istanbul Fortareata Rumeli croaziera

Este alcatuita din trei turnuri mari si unul mai mic, legate între ele prin ziduri de aparare. Dupa cucerirea orasului, fortaratea Rumeli a avut menirea de a controla traficul pe Bosfor. Mai târziu a fost folosita drept închisoare.

Castelul Fecioarei (Kiz Kulesi)

Este situat pe o stânca, lânga Uskudar, acolo unde Bosforul se uneste cu Marea Marmara. Prima mentiune a castelului este din sec al II-lea d.Chr.

In timpul perioadei otomane si bizantine castelul a fost folosit ca punct de vama, aici fiind oprite vasele care treceau prin Bosfor.

Turism Cultural - Istanbul Castelul Fecioarei
Istanbul Castelul Fecioarei

Are doua legende:

 • Poetul Ovidiu povesteste ca preoteasa Hero de la Templul Afroditei s-a îndragostit de un tânar, Leandros. Leandros trecea marea înot în fiecare noapte, pentru a ajunge la iubita sa. Intr-o zi, focul din far s-a stins din cauza vântului puternic iar Leandros s-a ratacit si s-a înecat. La primirea vestii, Hero s-a înecat si ea aruncându-se în apa.
Turism Cultural - Istanbul Castelul Fecioarei noaptea
Istanbul Castelul Fecioarei noaptea
 • Cealalta legenda se refera la faptul ca o ghicitoare i-a prezis unui împarat bizantin ca fiica sa va muri muscata de un sarpe. Imparatul a ordonat construirea unui castel pe o stânca aflata în mare si si-a instalat fata acolo. Insa într-o zi în castel a fost adus un cos cu struguri în care se strecurase un sarpe. Muscând-o pe fata, aceasta a murit.

Palatul Beylerbeyi

A fost finalizat în anul 1865, fiind construit în stil european de catre împaratul Abdulaziz, ca resedinta de vara. Este alcatuit din mai multe pavilioane dispuse pe malul marii, având o sectiune pentru barbati si o sectiune pentru femei (harem).

Turism Cultural - Istanbul Palatul Beylerbeyi
Istanbul Palatul Beylerbeyi

Palatul este construit dupa un plan simetric, are doua etaje, cu caracteristica principala ca primul etaj este realizat în întregime din marmura (al doilea etaj este realizat din imitatie de marmura).

Turism Cultural - Istanbul Palatul Beylerbeyi interior
Istanbul Palatul Beylerbeyi interior

Are 6 saloane mari si 24 de camere. Camerele, saloanele si tavanele sunt construite în stilul rococo. In interiorul palatului sunt dispuse:

 • candelabre masive din cristal de Bohemia
 • vase pretioase
 • balustrade din cristal
 • mobila din lemn de nuc
 • ceasuri muzicale cu barometru, busola si termometru.

Acvariile din Istanbul

Istanbul Akvaryum si Istanbul Sea Life Akvaryum (fostul Turkuazoo). Amandoua sunt interesante, al doilea (Sea Life) având un tunel transparent în lungime de 80 metri.

Turism Cultural - Istanbul acvariul Akvaryum
Istanbul acvariul Akvaryum

La Istanbul Akvaryum (cel aflat aproape de aeroportul Ataturk) se ajunge cu un dolmus luat din fata metroului Marmaray din Laleli. Se ajunge în 30-40 minute, în functie de trafic.

Turism Cultural - Istanbul acvariul Sea Life Akvaryum
Istanbul acvariul Sea Life Akvaryum

La întoarcere se coboara tot acolo de unde ati urcat, mergeti pâna la statia de metrou Aksaray si numarati 5 statii pâna la statia Kocatepe si imediat ajungeti la celalalt acvariu, Istanbul Sea Life Akvaryum.

Muzeul Panorama 1453

Este un muzeu dedicat cuceririi Constantinopolului de catre otomani, gazduit într-o cladire circulara cu dom, pictata excelent, realist, cu scene de lupta. Intrarea 10 lire.

Turism Cultural - Istanbul Muzeul Panorama 1453
Istanbul Muzeul Panorama 1453
Turism Cultural - Istanbul Muzeul Panorama 1453 ziduri Constantinopole
Istanbul Muzeul Panorama 1453 ziduri Constantinopole
Turism Cultural - Istanbul Muzeul Panorama 1453 intrarea turcilor in oras
Istanbul Muzeul Panorama 1453 intrarea turcilor in oras

Turnul Safir

Daca nu aveti bani pentru Turnul Galata (scump si supraevaluat), puteti urca cu 18 lire în Turnul Safir, înaltime 250 m, 55 etaje.

Turism Cultural - Istanbul Turnul Safir
Istanbul Turnul Safir

Se ajunge cu metroul M2 luat din Taksim sau Sishane, pâna la statia 4Levent (atentie la cifra 4, mai exista o statie cu numele simplu de Levent).

Turism Cultural - Istanbul vedere din Turnul Safir
Istanbul vedere din Turnul Safir

Se vede tot Bosforul pâna la Marea Neagra si se poate bea o cafea la terasa.

 

Am încercat, pe cât posibil, prin intermediul a doua-trei fraze sa cuprind esenta fiecarui obiectiv turistic si istoric. Sunt constient de faptul ca nu le-am putut acoperi pe toate.

Daca cunoasteti si alte obiective care merita vizitate, nu ezitati sa le mentionati într-un comentariu iar eu le voi insera în articole. De asemenea, obiectivele enumerate se pot completa cu noi informatii. Multumesc!

Surse folosite:

carte – Istanbul, orasul civilizatiilor

carte – Stelian Brezeanu – O istorie a Imperiului Bizantin

carte – Mehmet Ali Ekrem – Civilizatia turca

Am folosit foarte multe fotografii realizate de prof. Nicolae Ruscu (site-ul nickroro):

https://en.wikipedia.org/wiki/Beylerbeyi_Palace

https://en.wikipedia.org/wiki/Dolmabah%C3%A7e_Palace

https://en.wikipedia.org/wiki/Burgazada

https://en.wikipedia.org/wiki/Ey%C3%BCp_Sultan_Mosque

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker