Turcia

Turcia altfel 29 – Istanbul 12 – Alte obiective turistice 1

(timp citire: 10 minute)

“Alte obiective turistice” nu înseamna ca acestea ar fi mai putin importante decât cele enumerate de mine în articolele precedente, înseamna ca nu am reusit sa ajung la aceste obiective. Ordinea pe care am prezentat-o este aleatorie si nu denota importanta obiectivului turistic.

Daca sunteti pasionati de civilizatia otomana si veti petrece la Istanbul mai multe zile, atunci obiectivele de mai jos merita cu prisosinta vizitate.

Muzeul de Arta turceasca si islamica (Palatul Ibrahim Pasa)

Este situat în Piata Sultanahmet într-o cladire care anterior a fost palatul lui Ibrahim Pasa, primul mare vizir al sultanului Suleyman Magnificul, cel care a îndeplinit functia de Mare Vizir timp de 13 ani.

Palatul este una din cele mai proeminente cladiri ale arhitecturii otomane si se afla pozitionat pe treptele fostului Hipodrom din Constantinopole. Palatul a fost construit initial sub forma unui palat înconjurat de patru mari gradini interioare.

Turism Cultural - Istanbul Muzeul arta turceasca islamica Palatul Ibrahim Pasa
Istanbul Muzeul arta turceasca islamica Palatul Ibrahim Pasa

Doar o parte din acest palat serveste drept Muzeu de arta turceasca si islamica. In muzeu pot fi vizionate:

 • caligrafii
 • manuscrise
 • presuri
 • covoare de rugaciuni
 • covoare traditionale (kilim)
 • lucrari de arta efectuate în metal
 • faiante si lucrari de ceramica
 • lucrari realizate în lemn si în piatra
 • inscriptii si lucrari de etnografie.

Palatul mare – Muzeul de mozaicuri

Este situat la sud de Moscheea Albastra, în Bazarul Arasta, bazar aflat în complexul de cladiri al moscheii.

Palatul Mare acoperea o suprafata de 100.000 metri patrati si se întindea de la Hipodrom pâna la coasta Marii Marmara. Semana cu un mic orasel, alcatuit din diverse cladiri, holuri de ceremonii, biserici, gradini si locuri de joaca.

Turism Cultural - Istanbul Marele Palat muzeu mozaicuri
Istanbul Marele Palat muzeu mozaicuri

A fost demolat în anul 532 în timpul Revoltei de la Niceea si a fost reconstruit de împaratul Iustinian. Astazi au supravietuit poarta de intrare maiestuoasa, câteva ziduri si ferestre cu rame din marmura precum si pivnita.

Turism Cultural - Istanbul Marele Palat muzeu mozaicuri romane
Istanbul Marele Palat muzeu mozaicuri romane

Marea majoritate a palatului a fost distrusa în urma construirii caii ferate si a garii Sirkeci. In pivnita palatului pot fi vazute mozaicuri de o rara frumusete.

Muzeul (muzeele) de arheologie din Istanbul

Este situat lânga Palatul Topkapi, pe partea dreapta a Parcului Gulhane. Este alcatuit din trei muzee:

 • Muzeul principal de arheologie
 • Muzeul de Arta veche orientala
 • Muzeul Pavilionului Emailat.
Turism Cultural - Istanbul sarcofag Alexandru Macedon
Istanbul sarcofag Alexandru Macedon

Pot fi vazute aici:

 • Sarcofagul lui Alexandru Macedon
 • Sarcofagul unui satrap din Sidon (Liban) – satrapul era guvernatorul unei provincii din Imperiul Persan
 • statui ale Zeitei Cybele
 • bucati din Mausoleul din Halicarnas (Bodrum)
Turism Cultural - Istanbul sarcofag satrap scena banchet
Istanbul sarcofag satrap scena banchet

Biserica Sfânta Irina (Ava Irini)

Vezi articolul referitor la Palatul Topkapi.

Coloana lui Constantin

Este o coloana comemorativa ridicata în Forumul lui Constantin din vechiul Constantinopol, în timpul domniei lui Constantin cel Mare, în anul 328 d.Chr.

Mai este numita si Coloana Incercuita (Cemberlitas – asa o gasiti în ghidurile turistice; datorita numeroaselor deteriorari, cei sase tamburi care au ramas pâna la noi sunt legati cu inele inestetice din fier).

Turism Cultural - Istanbul Coloana lui Constantin
Istanbul Coloana lui Constantin

Odinioara, monumentul în ansamblu sau, soclul + coloana + statuia împaratului atingea circa 37 de metri înaltime.

Coloana era alcatuita din opt tamburi suprapusi din porfir (roca vulcanica dura de culoare purpurie), fiecare tambur fiind prevazut în partea inferioară cu un cerc cu frunze de laur.

La vârf se termina cu statuia împaratului, reprezentat drept zeul Apollo-Helios. Imparatul tinea o lance în mâna dreapta si o sfera în mâna stânga. Pe cap purta o coroana cu sapte raze ce sugerau razele soarelui.

Turism Cultural - Istanbul Coloana lui Constantin forum
Istanbul Coloana lui Constantin forum

Pentru a simboliza uniunea religiilor, împăratul a dispus includerea în fundatia coloanei a unor relicve grecesti, evreiesti si crestine:

 • fragmente de statui ale zeitelor Atena si Artemis din Efes
 • o bucată din toporul lui Noe
 • o bucata din piatra din care Moise a facut sa curgă un izvor
 • o bucata din Crucea Rastignirii
 • cuie ale Patimii
 • douasprezece cosuri folosite la Miracolul înmultirii pâinilor.

Moscheea Bayezid

Este una din cele mai vechi moschei imperiale din Istanbul. A fost construita de sultanul Baiazid al II-lea, într-o perioada de cinci ani de zile, 1501-1506. A fost al doilea mare complex religios construit de otomani, dupa Moscheea Fatih (1463-1470).

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Bayezid
Istanbul Moscheea Bayezid

Are doua minarete, interiorul fiind inspirat dupa Hagia Sofia, însa la o scara mult mai mica. In spatele moscheii exista o gradina micuta unde se afla mormintele Sultanului Baiazid al II-lea si a fiicei sale, Selçuk Hatun.

Fanar (Fener)

Fanar este un cartier al Istanbulului. După Ocuparea Constantinopolului de către turcii otomani în anul 1453, aristocratii greci s-au retras în cartierul Fanar.

Deoarece si Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului s-a mutat în acest cartier, prin Fanar s-a înteles si “conducerea patriarhatului”. Tot aici se afla si renumitul liceu Fanar, unde erau educati urmasii fanariotilor greci si bulgari.

Turism Cultural - Istanbul Fanar Patriarhia Ortodoxa
Istanbul Fanar Patriarhia Ortodoxa

Celebrul cartier cu strazi întortocheate este cunoscut în istoria României datorita abilitatii familiilor Mavrocordat, Ipsilanti, Moruzi, Caragea, Sutu, Mavrogheni, Hangerli, Rosetti, Callimachi si Ghica de a obtine functii sau chiar tronul Tarilor Române.

Fanariotii erau un grup restrâns de aristocrati cu mare influenta politica de origine bizantina, care alcatuiau patura superioara a societatii în imperiul otoman al secolelor 17 si 18.

Turism Cultural - Istanbul Fanar Liceul Ortodox
Istanbul Fanar Liceul Ortodox

Între 1711 si 1821 fanariotii erau numiti de sultan ca domnitori în Valahia si Moldova, sau aveau functii importante în armata si erau acreditati ca ambasadori în diferite tari europene.

Pe 25 iunie 2007, presedintele de atunci, Traian Basescu, a inaugurat la Istanbul Muzeul Dimitrie Cantemir, aflat în Casa Cantemir din cartierul Fener, unde a locuit carturarul si domnitorul Moldovei, Dimitrie Cantemir.

Cafeneaua Pierre Loti

Cafeneaua Pierre Loti, numita asa dupa un romancier francez, ofiter naval si turcofil declarat, este renumita pentru privelistile sale spectaculoase asupra Cornului de Aur.

Turism Cultural - Istanbul Cafeneaua Pierre Loti
Istanbul Cafeneaua Pierre Loti

In timpul sederii sale la Istanbul, în 1876, Pierre Loti a privit Cornul de Aur din aceasta locatie, în cautarea inspiratiei pentru capodopera sa literara Aziyade.

Aziyade este o lucrare semi-autobiografica care povesteste despre dragostea lui Loti fata de o tânara de 18 ani din Harem, pe nume Aziyade. A fost cea mai mare iubire a sa, dovada inelul de aur pe care l-a purtat asupra sa tot restul vietii si care avea inscriptionat pe el numele iubitei.

Turism Cultural - Istanbul Cafeneaua Pierre Loti terasa
Istanbul Cafeneaua Pierre Loti terasa

Situata în Eyup, la 6 km de Podul Galata, nu se afla pe un traseu tipic turismului. Daca mergeti la Istanbul pentru mai multe zile, puteti lua un ceai sau o cafea la aceasta cafenea renumita.

Moscheea Fatih

Moscheea Fatih (Moscheea Cuceritorului) a fost construita de sultanul Mahomed al II-lea, cel ce a cucerit Constantinopolul, pe locul unei vechi biserici bizantine.

Constructia ei a avut loc între anii 1463-1470 si a fost una dintre cele mai mari moschei din Istanbul, fiind prima opera monumentala a arhitecturii otomane.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Fatih - vedere aeriana
Istanbul Moscheea Fatih – vedere aeriana

Moscheea cuprindea un întreg complex de cladiri ce includea:

 • sali de mese
 • fântâni
 • opt scoli islamice
 • un spital
 • o biblioteca
 • un ospiciu

A fost grav avariată din cauza mai multor cutremure, ultimul, cel din anul 1766, fiind cel mai grav deoarece atunci a cazut cupola principala a moscheii.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Fatih - interior
Istanbul Moscheea Fatih – interior

Moscheea Fatih are doua minarete iar domul are un diametru de 26 de metri, suspendat pe patru arce. Interiorul este foarte colorat, cu gresie albastra si sigili aurite pictate cu litere arabe. Mihrabul datează din timpul constructiei originale.

Biserica Chora (Muzeul Kariye)

Este situata în partea vestica a orasului, în districtul Edirnekapi. Nu se cunoaste data când a fost construita însa se stie ca a fost închinata lui Iisus.

Este cel mai important monument bizantin din Istanbul, dupa Sfânta Sofia. A fost marita, modernizata si pictata sub conducerea mai multor împarati bizantini.

Turism Cultural - Istanbul Chora mozaic
Istanbul Chora mozaic

Se remarca interiorul bisericii, cu fresce si picturi foarte sugestive, reprezentând viata de zi cu zi a locuitorilor Constantinopolului dar si scene din Biblie, cu Iisus si Fecioara Maria, expresiile faciale si miscarile figurilor fiind elaborate cu mare atentie.

Mozaicurile si frescele indica începutul unei noi perspective în pictura bizantina, perspectiva paralela cu curentul Renasterii europene.

Turism Cultural - Istanbul Chora Iisus Hristos
Istanbul Chora Iisus Hristos

Dupa cucerirea Constantinopolului a fost transformata în moschee, picturile si mozaicurile fiind acoperite cu un strat de mortar. Incepând cu anul 1948, dupa o restaurare laborioasa efectuata de Institutul de Bizantinologie American, nu mai este folosita ca moschee ci serveste drept muzeu.

Moscheea Fethiye

Este construita pe locul unei biserici crestine (de fapt biserica a fost modificata ca sa arate ca o moschee). Vechea biserica a fost ridicata de împaratul bizantin Komnenos. A fost îmbunatatita substantial de demnitarul bizantin Mihail Tarkaniotes sub forma unei mici mânastiri, Mânastirea Pammakaristos în sec al XIII-lea d.Hr.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Fethiye
Istanbul Moscheea Fethiye

Timp de un secol dupa cucerirea otomana a reprezentat centrul Patriarhiei din Istanbul. In anul 1590 a fost transformata în moschee, numita Moscheea Fethiye, în timpul domniei sultanului Murat al III-lea, patriarhia fiind mutata la biserica Ayios Georgios.

Turism Cultural - Istanbul Moscheea Fethiye - Iisus Hristos
Istanbul Moscheea Fethiye – Iisus Hristos

Desi a fost transformata în moschee, picturile originale ortodoxe au fost pastrate ca semn al concilierii otomano-crestine, astazi servind drept muzeu (Muzeul Fethiye).

Parcul Miniaturk

Situat pe partea de nord-est al Cornului de Aur (pe Google Maps gasiti ce mijloace de transport va duc într-acolo – click pe icoana unui autobuz), Parcul Miniaturk se întinde pe o suprafata de 60.000 metri patrati.

Turism Cultural - Istanbul Parcul Miniaturk
Istanbul Parcul Miniaturk

Sunt expuse 122 de machete/modele realizate la o scara de 1/25:

Totul este reprodus la scara, din punct de vedere arhitectural: oameni, animale, strazi, masini, copaci în miniatura.

Turism Cultural - Istanbul Parcul Miniaturk - templul Artemisei din Efes
Istanbul Parcul Miniaturk – templul Artemisei din Efes

Cu un alt bilet atasat biletului de intrare se scaneaza aparatele aflate în fata fiecarui obiectiv si vi se va da o explicatie în limba engleza (de exemplu) a istoriei obiectivului respectiv. La casa de bilete veti fi întrebati în ce limba doriti sa fie biletul (engleza, franceza, germana etc.).

Muzeul tehnic Rahmi M Koc

Este cel mai mare muzeu din Turcia, muzeu dedicat istoriei transporturilor, industriei si comunicatiilor.

Turism Cultural - Istanbul Muzeul Rahmi Koc masini epoca
Istanbul Muzeul Rahmi Koc masini epoca

Numele lui vine de la un miliardar turc, Rahmi Mustafa Koc, caruia, vizitând Muzeul Henry Ford din statul american Michigan, i-a venit ideea construirii unui muzeu tehnic care sa înglobeze masini, trenuri si avioane la scara normala.

Turism Cultural - Istanbul Muzeul Rahmi Koc tanc
Istanbul Muzeul Rahmi Koc tanc

Muzeul este foarte bun, are o colectie de masini clasice, vapoare, trenuri, autobuze, un tanc, avioane, un submarin american din al doilea razboi mondial (bilet separat), ramasitele unui avion american B2 care a bombardat Ploiestiul în anul 1944 si care s-a prabusit ulterior, avariat de artileria româna, motociclete etc.

Turism Cultural - Istanbul Muzeul Rahmi Koc masina epoca
Istanbul Muzeul Rahmi Koc masina epoca

Surse folosite:

carte – Istanbul, orasul civilizatiilor
carte – Stelian Brezeanu – O istorie a Imperiului Bizantin
carte – Mehmet Ali Ekrem – Civilizatia turca
Am folosit foarte multe fotografii realizate de prof. Nicolae Ruscu (site-ul nickroro):
http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=76577&d=miniaturk-park-istanbul–istanbul
https://ayasofyamuzesi.gov.tr/en/fethiye-museum-pammakaristos
https://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/biserica-chora-constantinopol-67766.html
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Satrap_sarcophagus_banquet_scene.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Sarcophagus#/media/File:Istanbul_img_4994.jpg

Related Articles

One Comment

 1. Florin, felicitari, daca pui cap la cap episoadele tale din Turcia ar iesi o carte-ghid turistic de toata frumusetea, ce ar bate la fund DK, Fodor, LP etc.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker