Castelul Iulia Hasdeu – Campina

ATENTIE: muzeul este închis pâna în luna aprilie 2022, pentru lucrari ample de renovare!

Mesaj de dincolo de moarte al Iuliei Hasdeu

     “Trecusera sase luni dupa moartea fiicei mele. Era în martie: iarna plecase, primavara nu sosise înca. Intr-o seara umeda si posomorâta sedeam singur în odaie lânga masa mea de lucru. De-nainte-mi, ca totdeauna, era o testea de hârtie si mai multe creioane. Cum? nu stiu, nu stiu, nu stiu, dar fara ca s-o stiu, mâna mea lua un creion si-i rezema vârful de luciul hârtiei.

Incepui a simti la tâmpla stânga batai scurte si îndesate, întocmai ca si când ar fi fost bagat într-însa un aparat telegrafic. Deodata mâna mea se puse într-o miscare fara astâmpar. Vreo cinci secunde cel mult. Când bratul se opri si creionul cazu dintre degete, ma simtii desteptat dintr-un somn, desi eram sigur ca nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie si cetii acolo foarte limpede: “Je suis heureuse; je t’aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hasdeu” – (“Sunt fericita; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui sa-ti fie îndeajuns.” Iulia Hasdeu)

din cartea Sic Cogito, de Bogdan Petriceicu Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu bustul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu bustul lui BP Hasdeu

Daca doriti sa cititi cartea “Sic Cogito” (“Asa cuget eu”), macar din curiozitate, va avertizez ca trebuie sa aveti o minte deschisa, altfel nu veti întelege o iota din trairile zbuciumate ale autorului în ceea ce priveste spiritismul si nici din informatiile neobisnuite pe care le veti gasi acolo. Daca nu, lasati lucrurile asa cum sunt (adica nu o cititi si veti fi mult mai linistiti în ceea ce priveste viata de apoi)

In continuare, ma voi referi foarte putin la partea de ocultism si spiritism si mai mult la partea turistica, putin mistica, a castelului, care atrage ca un magnet vizitatori din toata tara.

Câmpina Castelul Iulia Hasdeu

Doream de mult timp sa ajung la Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina. Culmea este ca pâna acolo nu fac mai mult de o jumatate de ora, însa lenea e cucoana mare. De 1 Mai mi-am luat familia si am zbughit-o într-acolo. Cu putine peripetii (o deviere prin centrul orasului), am ajuns în fata castelului.

Campina castelul Iulia Hasdeu la intrare

Campina castelul Iulia Hasdeu la intrare

Surpriza însa: era ziua internationala a celor care muncesc. Adica, cu alte cuvinte, tot boborul nu are chef sa munceasca, inclusiv personalul de la acest castel-muzeu. Pisici! Mergem acasa? Nu, dam o fuga pâna la Sinaia, hotaraste staff-ul familiei (sotia si pustiul meu), stam câteva ore pe acolo apoi ne întoarcem la Târgoviste pe serpentinele de pe Muntele Paduchiosu.

Vizitarea castelului Iulia Hasdeu

Peste doua saptamâni ma aflam din nou în fata castelului: era deschis pentru vizitare. Am achitat biletele la intrare (8 lei de adult, 5 lei de copil, 10 lei daca doriti sa fotografiati în interior) si ni s-a dat un fel de telecomanda cu instructiuni de folosire pe o coala A4.

Campina castelul Iulia Hasdeu

Campina castelul Iulia Hasdeu

La ce serveste aceasta telecomanda: castelul are foarte multe camere si în orice camera veti gasi mobilier de epoca, tablouri, obiecte de uz personal, carti etc. Fiecare din aceste obiecte are atasata o eticheta, cu un numar pe ea. De exemplu, un tablou oarecare are numarul 75. Tastezi pe telecomanda numarul 75 apoi duci telecomanda la ureche.

Castelul Iulia Hasdeu camera de lucru a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu

Castelul Iulia Hasdeu camera de lucru a lui BP Hasdeu

In difuzorul telecomenzii, pe fundalul unei melodii, o voce feminina sau masculina îti prezinta istoria acelui tablou. Si tot asa, la celelalte obiecte. Daca stai si asculti explicatiile tuturor obiectelor din castel, vei iesi de acolo peste doua-trei ore. Nimeni nu face acest lucru, asa încât vei dori informatii numai despre obiectele care te intereseaza.

Diverse ciudatenii: ochiul lui Dumnezeu, statuia lui Iisus si dictarile spiritului Iuliei

N-ar fi nimic neobisnuit la înfatisarea castelului (ba mint: ar fi ochiul lui Dumnezeu pe frontispiciu, de zici ca este o casa de întâlnire a francmasonilor, desi simbolurile generale ale francmasonilor sunt echerul si compasul), însa în interior veti descoperi o statuie în marime naturala a lui Iisus Hristos, cu bratele deschise.

Cine nu s-a documentat înainte de a veni aici va fi surprins de prezenta statuii, aparent ciudata, va fi de-a dreptul speriat vazând statuia deasupra capului (statuia se afla la o înaltime de 3 metri).

Castelul Iulia Hasdeu ochiul lui Dumnezeu

Castelul Iulia Hasdeu ochiul lui Dumnezeu

Ceea ce este fascinant la acest castel (de fapt, o vila mai rasarita) este ca tot ceea ce veti vedea în exteriorul lui, forma camerelor din interior, precum si amplasarea statuii sub o deschizatura aflata în acoperisul castelului, totul, de la dimensiuni, stil arhitectural, turnuri exterioare etc. a fost dictat de Iulia Hasdeu, dupa ce aceasta a murit. De aceea v-am rugat sa aveti o minte deschisa (open mind).

Iulia Hasdeu s-a stins din viata la numai 18 ani. Profund îndurerat de disparitia ei si neîmpacat cu sine însusi, Bogdan Petriceicu Hasdeu a amenajat mormântul acesteia din cimitirul Belu sub forma unui mic templu. Chiar asa îl si numea: “Micul Templu”.

Intra în scena spiritismul

Neacceptând niciodata disparitia definitiva a fiicei sale, Hasdeu a încercat permanent sa intre în comunicare cu spiritul si sufletul Iuliei, motiv pentru care a început sa studieze spiritismul si sa apeleze la persoane specializate în spiritism dar si la un grup de prieteni intelectuali, care puteau sa-l ajute în acest sens.

Apoi a început constructia castelului de la Campina, sau a “Marelui Templu” în anul 1893, finalizându-l trei ani mai târziu, planurile de constructie fiindu-i dictate în cadrul sedintelor de spiritism efectuate în cavoul familiei, de la cimitirul Belu.

O însemnare a lui B.P. Hasdeu gasita pe un manuscris spiritist, scrisa cu cerneala neagra, s-a pastrat nealterata peste timp: “Acest castel s-a zidit în anii 1894-1896, planul fiind dat de spiritul Iuliei B.P. Hasdeu prin medium B.P. Hasdeu, apoi desemnat arhitectonic de T.Dobrescu, constructiunea de N.Angelescu.”

Chiar din planurile de detaliu reiese faptul ca unei idei pe care savantul o avea initial de a se construi într-un anume fel, i se substituia o alta, si-apoi a treia pâna la cea definitiva. In evocarile sale spiritiste, pe filele desenate minutios, Hasdeu întreba deseori spiritul copilei daca ceea ce a desenat este bine si daca acel desen era mai bun decat celalalt.

Constructia finala avea forma unei cruci incomplete si era formata din trei turnuri, cel din mijloc fiind domul, care avea un rol simbolic, de biserica. Pe fatada dinspre nord erau doua contraforturi, iar în partea exterioara a domului, din spatele castelului, se gasea încă o cameră pe unde se putea coborî în demisolul central.

Campina castelul Iulia Hasdeu in spate

Castelul Iulia Hasdeu in spate intrarea in beci

Construirea unui castel mai ciudat

In 1896 s-a terminat zidirea castelului iar în 1897 familia Hasdeu se muta la Câmpina. Vizita lui Ion Luca Caragiale la castelul – templu în 1896, descrisa în ziarul Epoca, ofera informatii despre atmosfera locului. Dramatrugul venise pentru a-i lua savantului un interviu despre starea literaturii romane.

Având sansa de a fi îndrumat de însusi B.P.Hasdeu, care-i dadu pe parcursul vizitei explicatii interesante privind simbolismul cladirii, Caragiale reda cele vazute: “Usa de piatra de la intrare, loc de trecere între doua stari, între doua lumi, între cunoscut si necunoscut, (…) între domeniul profan si cel sacru se rotea cu usurinta, permitând accesul, invitând pe om sa descopere misterul.”

În traditia crestina, usa are o mare importanta caci prin ea se produce “accesul la revelatie”. Prin usa principala a castelului-templu, omul patrundea într-o sala înalta si îngusta, ca un pronaos, de unde, printr-un culoar format din doua oglinzi paralele, ajungea în rotonda.

Statuia lui Iisus Hristos

Aici, o constructie din zidarie si fier, sub forma unei cruci imense, numite în arhiva spiritista “Marele Crucifix”, se înalta în mijlocul domului. Privita din fata sau din spate, avea forma unei cupe. In partea superioara a acestei cruci fusese asezata statuia lui Iisus Hristos, comandata la Paris sculptorului Raphael Casciani.

Castelul Iulia Hasdeu statuia lui Iisus Hristos

Castelul Iulia Hasdeu statuia lui Iisus Hristos

Vesmintele lui Iisus erau pictate în alb si rosu deoarece artistii Evului Mediu foloseau aceste culori atunci când creau imaginea Mantuitorului dupa Inviere. In februarie 1896, statuia ajungea la Castelul Iulia Hasdeu. Din nou, Caragiale: “Mântuitorul se ridica deasupra unor nouri, catre cer cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamântul pe care-l binecuvânteaza cu amândoua mâinile. Din ochi îi picura lacrimi, în mâini si în picioare se vad urmele cuielor si pe frunte ale ghimpilor. Din vârful domului azuriu, Ochiul lui Dumnezeu, înconjurat de stelele infinitului, îl priveste, asteptându-l cu dragoste.”

Daca aveti rabdare sa aflati mai multe despre simbolistica Ochiului lui Dumnezeu, puteti citi aici.

Influenta cifrelor magice 3 si 7

Sa ne întoarcem la castel: cifrele magice 3 si 7 se regasesc peste tot în geometria ansamblului. Castelul este format din 3 turnuri si are 3 pivnite. Pentru a intra în castel veti urca 7 trepte. Tronurile împaratesti de la intrare au încrustate în ele 7 volume de carti suprapuse, iar pe fiecare volum sunt înscrise numele purtate de Iulia în celelalte 7 încarnari anterioare mai importante; se mai gasesc simbolurile pitagoreice (pentagrama si cele sapte cercuri).

Castelul Iulia Hasdeu usa rotativa din piatra

Castelul Iulia Hasdeu usa rotativa din piatra

Intrarea principala în castel se face printr-o usa enorma din piatra care este plasata pe un ax cu diamant în jurul caruia usa se roteste cu usurinta, apoi se închide singura, datorita înclinarii acestui ax, în functie de rotatia pamântului. Noi am intrat pe o usa paralela, aflata în partea dreapta a castelului.

Castelul Iulia Hasdeu obiecte ale Iuliei

Castelul Iulia Hasdeu obiecte ale Iuliei

Camerele castelului Iulia Hasdeu

In spatele stâlpului unde se afla statuia lui Iisus se afla trei camere mici, una reprezentând sala de muzica cu pian iar celelalte doua biblioteca castelului. In stânga si în dreapta camerei mari se afla câteva camere mai mici, printre care birourile lui Hasdeu si al Iuliei si dormitoarele familiei.

In ultima parte a castelului se afla camera de spiritism, unde veti gasi mobilier facut din lemn fara cuie, pe baza cifrei 3 (scaune cu 3 picioare, de forma triunghiulara, în 3 muchii), precum si masa de spiritism (ouija – folosita la comunicarea cu spiritele) si mai multe documente legate de aceasta activitate, inclusiv fotografii de epoca.

Castelul Iulia Hasdeu masute triunghiulare (ouija)

Castelul Iulia Hasdeu masute triunghiulare (ouija)

Aceasta camera comunica cu una din camerele castelului printr-o fereastra speciala (o gaura în perete – vezi fotografia de mai jos) în care aparea fantoma chemata pentru discutii, ea putând fi vazuta de grupuri de persoane martori, plasate în cele doua încaperi.

Castelul Iulia Hasdeu gaura din perete

Castelul Iulia Hasdeu gaura din perete

Camerele sunt separate prin usi metalice tip grilaj pentru a putea permite libera circulatie a spiritelor.

Cum stati cu fata la castel, veti vedea pe frontispiciu mai multe inscriptii:

2 IULIE – aceasta data dezvaluie faptul ca monumentul a fost creat pentru cele doua Iulii (pe sotia lui Hasdeu o chema tot Iulia), Hasdeu dorind la un moment dat sa-l numească “Castelul celor 2 Iulii”, aniversându-le în fiecare an, la 2 iulie.

PRO FIDE ET PATRIA (“Pentru credinta si tara” – este blazonul familiei Hasdeu)

E PUR SI MUOVE (“Si totusi se misca” – fraza rostita de Galileo Galilei în timpul procesului sau)

Dupa cum arata castelul la exterior si la interior, n-as spune ca a detinut functia de locuinta, în adevaratul sens al cuvântului, mai degraba un loc de refugiu temporar, de meditatie, de reculegere. De altfel, castelul se afla în mijlocului unui parc micut, înconjurat de copaci înalti.

Castelul Iulia Hasdeu parcul din spatele castelului

Castelul Iulia Hasdeu parcul

Cine a fost Iulia Hasdeu

Acum sa va fac un mic rezumat referitor la geniul numit Iulia Hasdeu: la doi ani si jumatate stia sa citeasca, la patru ani scria, la cinci ani compunea primele poezii, la opt ani îsi dadea examenele pentru cursul primar.

Cunostea franceza, germana si engleza. La 11 ani termina gimnaziul Sf. Sava, apoi intra la Conservator. La 12 ani, în urma unui conflict între parintii sai, pleaca cu mama sa la Paris. In 1886, se înscrie la Facultatea de Litere din Paris, fara sa fie intimidata de faima Sorbonei.

La doar 17 ani, românca geniala straluceste la Sorbona, scriind poezii, proza si câteva schite dramatice, toate în limba franceza, pe care o adora, pur si simplu.

Castelul Iulia Hasdeu portretul Iuliei de Maillart 1889

Castelul Iulia Hasdeu portretul Iuliei de Maillart 1889 (la un an dupa moartea ei)

Insa doi ani mai tarziu, în 1888, Iulia se imbolnaveste de ftizie (tuberculoza pulmonara). Calatoreste în Franta, în Italia si Elvetia, în speranta însanatosirii plamânilor ei, însa degeaba. In vara lui 1888 Iulia este adusa la Bucuresti, apoi la Mânastirea Agapia, dar tot degeaba. Pe 29 septembrie, Iulia Hasdeu se stinge din viata, la vârsta de 18 ani.

Aici, la castel, la Marele Templu, între 23 decembrie 1890 si 18 aprilie 1903 s-au pastrat transcrierea a 101 rezumate ale sedintelor de spiritism, rezumate scrise în marea lor majoritate în limba franceza (limba preferata a Iuliei) însa unele comunicari spiritiste sunt scrise si în româna, rusa, engleza sau araba.

Spiritele invocate si cele 7 reîncarnari ale Iuliei Hasdeu

Ce spirite au fost invocate: Iulia Hasdeu – mama Iuliei, tatal lui Hasdeu, Nicolae – fratele lui Hasdeu, Alexandru Hasdeu – bunicul scriitorului. In aceste comunicari, Iulia da indicatii arhitecturale privind construirea castelului, îi da tatalui ei sfaturi despre viata sau vorbeste despre cele 7 reîncarnari pe care le-a avut:

Agnodika (tânara ateniana ce a vrut sa îmbratiseze tainele medicinei)
Hypatia (profesoara de neo-platonism din Alexandria)
Beatrice Portinari (iubita lui Dante)
Juana Veranez (de origine spaniola)
Elisabeta Tudor (regina Angliei)
Charlotte Corday („girondina” care l-a asasinat pe Marat în timpul Revolutiei Franceze)
Iulia Hasdeu

Daca nu ati vazut filmul Agora din 2009 (cu Rachel Weisz si Max Minghella), care se refera la viata Hypatiei, va recomand sa-l vedeti, este un film deosebit, desi are un final foarte trist deoarece veti afla (oricum nu veti fi mirati de acest lucru) ca habotnicia crestinismului distruge tot ce-i mai bun în oameni.

Castelul Iulia Hasdeu pivnita

Castelul Iulia Hasdeu pivnita

In spatele castelului, gasiti una din pivnite deschise publicului, unde veti vedea copiile manuscriselor Iuliei si ale lui B.P.Hasdeu sau articole din presa vremii.

Va recomand sa dati o fuga pâna la Câmpina, va garantez ca nu veti pierde timpul, veti avea oricum câte ceva de facut, chiar daca ati venit doar pentru a va plimba liberi ca pasarile cerului prin parculetul aflat în spatele castelului.

Legendele macabre ale castelului

Sa amintesc si câteva legende macabre, în ordine cronologica, pentru a va face ziua mai linistita:

In 1936, trei tineri plecati în drumetie au venit în vizita la castel. Unul dintre ei, Mircea Rothandler, un baiat foarte glumet de fel, student la medicina, a vrut sa se distreze punând un basc pe statuia lui Iisus si sa se fotografieze cu el, luându-l amical de gât.

Tânarul era fiul unui mare industrias, patron la întreprinderea petroliera “Astra Romana”. Dupa câteva zile, mergând sa-si viziteze tatal la fabrica, Mircea a tras de mânerul unei usi metalice. Inauntru se gasea o solutie de acid sulfuric, pentru spalatul pieselor, solutie care s-a revarsat peste el. Doar fata si mâna dreapta i-au ramas neatinse. A murit în chinuri groaznice.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, soldatii germani care au vrut sa demonteze statuia lui Iisus Cristos pentru a o lua cu ei ca prada de razboi au fost loviti si doborâti la pamânt de o forta misterioasa.

In 1957, castelul a fost transformat în cazarma militara. Pus de superiori, un soldat a încercat sa scoata statuia lui Iisus Hristos din cladire. Desi acesta este cel mai usor exponat din muzeu, n-a putut fi clintit. Nefericitul soldat a fost cuprins de convulsii si a murit pe loc, fara sa-l mai poata ajuta nimeni.

Prin anii ’85, un grup de elevi care vizitau castelul golit de orice mobila, în vederea renovarii, au fugit speriati deoarece într-una din camerele goale au auzit toti o melodie cântata la pian, cu toate ca pianul se afla depozitat într-o cladire anexa aflata în afara castelului.

Castelul Iulia Hasdeu camera pianului

Castelul Iulia Hasdeu camera pianului

In repetate rânduri în castel se aude vechiul pian cântând singur iar în noaptea Anului Nou usa mare de piatra a castelului se deschide singura.

Cele douasprezece legi

Acum, la final, sa va mai spun ca pe spatarul fiecarui tron de piatra se regaseau odinioara douasprezece legi, câte sase pe tron. Legile au fost scrise în franceza, de mana lui Vasile Cosmovici, într-o sedinta spiritista, tinuta la 18 decembrie 1890.

Uitati-le:

I. Legea religioasa
1. Crede în Dumnezeu.
2. Crede în nemurirea sufletului.
3. Crede în darul comunicarii cu cei dusi.

II. Legea morala
4. Iubeste si ajuta neamul.
5. Iubeste si ajuta pe cine te ajuta si te iubeste.
6. Iubeste si ajuta fara a precugeta la folosul tau.

III. Legea sociala
7. Nu te necinsti pe tine însuti, ca sa te cinsteasca altii.
8. Nu necinsti pe altii ca sa te cinstesti pe tine însuti.
9. Nu necinsti munca, caci munca este viata.

IV. Legea filosofica
10.Când faptul tii, atunci adevarul stii.
11.Când nu vrei sa crezi, atunci nu poti sa vezi.
12.Când cauti dovada atunci gasesti tagada.

Va regasiti cumva în aceste legi?

Surse folosite:

Fotografii si legende ale locului, daca sunteti curiosi sau sunteti pasionati de esoterism, o radiografie amanuntita (o parte din ea si în limba engleza) impregnata cu foarte multe elemente esoterice, gasiti pe http://alexisphoenix.org/romaniajulia.php

Site-ul Muzeului Hasdeu

(puteti citi despre istoria familiei Hasdeu, opera lui B.P.Hasdeu, articole scrise de B.P.Hasdeu, opera Iuliei Hasdeu, corespondenta dintre tata si fiica, istoricul si simbolismul castelului, un mic shop – pliante, carti, dvd-uri)

Pliant cumparat la fata locului

Cum se ajunge la Castelul Iulia Hasdeu din Câmpina: pe DN1, sensul de mers spre Sinaia. Din DN1 va abateti 1km spre orasul Câmpina. Castelul se afla lânga Scoala de Agenti de Politie “Vasile Lascar” (întrebati localnicii daca nu reusiti sa ajungeti la castel sau la scoala de politie).

Coordonate GPS: 45°8’9.14″N  25°43’38.89″E

Adresa: B-dul Carol I nr. 199

Telefon: 0244/335.599; 0244/335.598

Program: 9:00 – 17:00; Luni: inchis

Mail: office@muzeulhasdeu.ro

Daca doriti sa stati câteva zile intr-o vila, pensiune sau hotel din Câmpina, pentru a vizita împrejurimile, folositi site-ul Booking.com

3 comments

  1. Probabil ai nimerit intr-una din cele 3 zile in care au loc diverse serbari (28 februarie, 2 iulie, 14 noiembrie) sau alte evenimente. Sau in ziua de luni, cand muzeul este inchis. Vezi si aici:
    http://www.muzeulhasdeu.ro/index.php?meniu=73

  2. am fost si eu la acest castel sa-l vizitez .. dar era inchis (nu stiu ce eveniment important era acolo). Trebuie sa mai ajung prin zona .. oricum sunt destul de multe lucruri frumoase in zona asta si merita vazute

  3. Pentru Iulia nu era de bonton sa activeze in cercuri spiritiste si rosicruciene.Avea efectiv aptitudini petru asa ceva. Fara dubiu ca era un spirit elevat. ( ma rog..mai este). Oricum locul este incarcat cu ceva apasator. Parca esti privit la orice pas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*