Turcia altfel 8 – Efes Templul Artemisei

  “Am vazut zidurile Babilonului, pe care puteai merge cu carele de lupta, statuia lui Zeus de la poalele lui Alpheus, gradinile suspendate, colosul Soarelui, munca grea dusa pentru înaltarea piramidelor si marele mormânt al lui Mausolus. Dar când am vazut casa Artemisei cum se înalta pâna la nori, toate celelalte minuni si-au pierdut stralucirea si mi-am spus: iata, în afara de Olympus, soarele nu s-a uitat la ceva atât de maret!”
(poetul Antipater din Sidon)

Am ajuns la una din cele sapte minuni ale lumii antice!

Drumul de la Biserica Sf.Ioan din Selcuk pâna la Templul Artemisei a durat 3-4 minute, timp în care mi-am adus aminte de cuvintele englezoaicei blonde, ca nu merita sa vizitezi templul, deoarece nu prea a mai ramas nimic din el.

 
Am ajuns aici, intrarea este freeware sau nu am gasit noi pe cineva care sa ne rupa niste bilete sau sa ne ia banii pentru o parcare inexistenta. Eram singuri, numai noi, cei 8 romani, iar în jumatatea de ora cât am stat aici au sosit doar doua masini cu numere de Nemtia.
Turcia Efes templul Artemisei la intrare

Turcia Efes templul Artemisei

Cuprinzând dintr-o privire locul unde se afla odinioara templul, esti deprimat de-a binelea, vazând ce a mai ramas din Artemision, deoarece întregul sit arheologic se afla într-o balta cu papura si alte plante acvatice, cu câteva postamente ale coloanelor si o coloana prapadita ridicata în graba de arheologi.
Turcia Efes templul Artemisei coloanele templului

Turcia Efes templul Artemisei

Si serpi, presupun, însa noua nu ne-a pasat în acel moment si sub corul galagios al broastelor care nu aveau altceva mai bun de facut decât sa oracaie la 42 de grade celsius, ne-am cocotat pe toti bolovanii uriasi la care am avut acces, pentru a face fotografii si pentru a încerca sa cuprindem dintr-o privire maretia locului.
Turcia Efes Templul Artemisei (imagine dinspre altar)

Turcia Efes Templul Artemisei

Eu n-o sa va recomand ca englezoaica, sa nu mergeti acolo deoarece nu aveti ce vedea. Nu, eu va îndem sa va duceti, sa printati imaginea cu reconstiturea templului pe care o vedeti mai jos si cu ea în fata sa încercati sa intrati în atmosfera vremii, a vremii de pâna la sosirea în Efes a lui Alexandru Macedon dar si a vremii de dupa el, când templul a rezistat în picioare mai bine de 600 de ani.
 
Trebuie sa va puneti bine imaginatia la lucru pentru a vedea cu ochii mintii stralucirea de odinioara a templului si a locului înconjurator.
Turcia Efes templul Artemisei macheta

Turcia Efes templul Artemisei macheta

Inceputurile descoperirii locului unde se afla odinioara faimosul templu

Niciun istoric, istoriograf sau psiholog nu a reusit vreodata sa explice de ce pâna în sec al 19-lea d.Chr nu s-a întâmplat ca cineva sa sape sub pamânt pentru a descoperi un monument considerat pierdut pâna atunci.
 
Primul care a încercat a fost un englez, John Turtle Wood (sponsorizat de British Museum), care, începând cu anul 1860, a sapat timp de 7 ani în argila aluvionara adusa de-a lungul miilor de ani de râul Cayster, pâna ce a dat de blocul de fundatie a unei coloane ce facea parte din maretul templu (apropo, peste 10 ani, în 1870, va începe si Schliemann sapaturile la Troia).
 
De atunci si pâna în prezent, s-a sapat încontinuu si nici pâna în ziua de astazi nu-mi dau seama de ce nu s-a reusit în vreun fel domolirea mlastinii în care baltesc ramasitele templului.
Turcia Efes templul Artemisei Peripteros (locul unde se afla statuia de cult)

Turcia Efes templul Artemisei Peripteros

Odinioara, Artemisionul era mai mult decât un simplu edificiu dreptunghiular supradimensionat (o “casa a sufletului“, cum spuneau grecii), înconjurat din toate partile de coloane.

Era o vasta cladire alcatuita din marmura stralucitoare, aflata într-o curte ampla, deschisa spre ceruri, pentru a putea fi vazuta de departe. Ca sa-i vezi fatada, trebuia sa te retragi pâna la curtea altarului, altfel frontonul decorat cu amazoane nu putea fi zarit, deoarece era prea înalt.

Cel care putea sa vada cel mai bine frontonul era preotul care oficia sacrificiile în altar, un altar asimetric, ciudat, o reminiscenta din Orientul Antic, deoarece intrarea se facea prin lateral si nu printr-un portal, intrarea în încaperile sacre interioare se facea prin pasaje oblice (asa cum am vazut la templul de la Didyma – am povestit aici despre acest templu).

Turcia Efes Templul Artemisei altarul de unde se oficiau jertfele

Turcia Efes Templul Artemisei altarul

Accesul catre terasa superioara a templului, acolo unde se aflau coloanele, se facea printr-o scara de marmura cu 17 trepte (la templul numarul trei; la templul numarul doi erau 13 trepte), construita în jurul întregii cladiri, ca un cadru gigantic, cu ornamente în relief sau cu ambrazuri.

Prezentarea generala a templului zeitei Artemis

Platforma superioara avea o latime de 69 metri si o lungime de 137 de metri, mai mare decât un stadion din zilele noastre. Vorbesc aici de ultima varianta a templului, deoarece templul a fost reconstruit de cel putin trei ori.

De curiozitate, luati o ruleta de 5-10 metri si încercati sa masurati într-un loc deschis LATIMEA de 69 de metri a platformei superioare. Va asigur ca veti înmarmuri, cu siguranta…

Pliniu cel Batrân numea templul “graecae magnificae” si spunea despre coloane ca erau înalte de 20 de metri (altii vorbesc de 18 metri), suple si frumos ornamentate cu caneluri.

Soclurile lor minutios lucrate constau din forme inelare din marmura, care sustineau reliefuri sculptate, care la rândul lor sustineau tamburul inferior, o încântare arhitectonica fara precedent în lumea antica.

Mai sus, splendide capiteluri ionice, cu partile lor circulare sculptate cu îndemanare si gratie, protejau coloanele si sprijineau grinzile orizontale din marmura. Pe frontonul templului se aflau trei deschizaturi, ca niste ferestre, iesite în relief.

Turcia parcul Miniaturk din Istanbul Templul Artemisei

Turcia Miniaturk Park Templul Artemisei

Fereastra din centru, mai mare, era prevazuta cu usi, iar în dreptul ei la ceremonii era aratata statuia zeitei Artemis, în timp ce preotul sacrifica animalul sau animalele aduse spre ofranda.

De o parte si de alta a acestei ferestre se aflau doua statui de amazoane, alte doua statui de amazoane  aflându-se sus, pe cornise. Frumoase motive ornamentale, asa-zisele “antefixe“, decorau acoperisul.

Padurea de coloane si statuia zeitei Artemis

Insa cea mai impresionanta priveliste era aceea care-l întâmpina pe vizitator atunci când ajungea între coloanele centrale, unde, în fata unui portic, se afla o adevarata padure de coloane (Pliniu ce Batran a numarat 127 de coloane), asezate pe socluri dreptunghiulare sculptate.

Acestora le corespundea o alta “padure“, la porticul din spatele templului. Cella sau lacasul zeitei (acolo unde se afla statuia zeitei Artemis) se afla chiar în centrul edificiului, având în fata si în spate cele doua porticuri din coloane.

Turcia Efes templul Artemisei statuie de cult de provenienta romana

Turcia Efes templul Artemisei statuie de cult descoperita la 9 metri adancime

Nu se stie daca statuia era gigantica, asemenea statuii zeitei Atena din templele din Atena sau asemenea statuii lui Zeus aflata în templul de la Olympia.

Deoarece s-au pastrat doar copii romane înalte de 2 metri, descoperite la o adâncime de 9 metri în timpul sapaturilor arheologice, se presupune ca statuia de cult avea aceeasi înaltime.

Sa va mai spun ca frizele, frontoanele, decoratia coloanelor si statuile erau pictate în culori vii si ca unele statui erau îmbracate în aur si argint? Nu va mai spun… Priviti fotografiile cu reconstituirea templului si va puteti face o idee asupra imaginii generale a edificiului.

Turcia Efes templul Artemisei reconstituire artistica (pictura)

Turcia Efes templul Artemisei reconstituire artistica

Daca am reusit sa va captez atentia înseamna ca sunt cel mai fericit om de pe Pamânt! Daca nu, aveti la dispozitie ziarele Cancan si Libertatea, care va asteapta nerabdatoare cu stiri senzationale si supercalifragilistice despre implanturile siliconice ale vedetei cutare sau cu stiri ale divortului extraordinar si nemaipomenit ale vedetei cutare, stiti voi, stiri esentiale pentru mersul înainte al omenirii.

Altarul templului zeitei Artemis

La data admirarii ruinelor nu mi-am dat seama de maretia de odinioara a edificiului. De exemplu, cum stai cu fata la ruine, în partea stânga am vazut o îngradire dreptunghiulara si, ca si în episodul precedent cu Biserica Sf.Ioan, nu mi-am dat seama ce reprezinta aceasta îngradire, din cauza insuficientei documentari (mea culpa).

In momentul în care scriu acest articol stiu ca acea îngradire era altarul situat în fata templului (vedeti schita cu reconstituirea).

La fel, nu stiam ce cauta acest templu urias într-o mlastina si când colo am citit în Istoria Naturala a lui Pliniu cel Batrân ca a fost construit pe un sol mlastinos, pe o crepiderma (treptele care înconjoara un templu) de 17 trepte tocmai pentru a rezista cutremurelor!

Turcia Efes templul Artemisei in spate se vede zidul altarului

Turcia Efes templul Artemisei zidul altarului

Istoria Artemisionului

Cum a început totul? Prima varianta a templului dateaza tocmai din Epoca Bronzului, atunci când vechii locuitori ai Efesului au dorit sa o elogieze pe ocrotitoarea orasului, un amestec între zeita-mama Cybele din Orientul apropiat si zeita Artemis, prin construirea unui templu, un simplu altar din lemn, înconjurat cu un zid, poetul grec Callimachus atribuind construirea acestui prim templu chiar de catre amazoane.

Artemis (Diana la romani) era fiica lui Zeus si a muritoarei Leto, dar si sora geamana a lui Apollo si a fost una din cele mai venerate si iubite zeitati antice grecesti. In general, era venerata ca zeita a vânatorii si a naturii salbatice, a padurilor, nasterii copiilor si virginitatii, fiind evocata cel mai adesea cu un arc si sagetile adiacente.

Insa în religia locuitorilor din Efes era zeita fertilitatii, fiind evocata ca având pe piept mai multi sâni de femeie, reprezentând fertilitatea, Artemis Ephesia având aceleasi atributii ca Cybele, marea zeita-mama din Frigia.

Turcia muzeul din Selcuk statuia zeitei Artemis

Turcia muzeul Selcuk statuia zeitei Artemis

Statuia zeitei, descoperita la 9 metri sub pamânt, este rigida, portiunea mai joasa semanând cu un cosciug de mumie egipteana. Elementele decorative: cerbi, tauri, lei, cerberi, sfincsi, sirene si albine reprezinta fiinte a caror origine trebuie cautata în Orient.

Sânii zeitei au dat nastere la discutii aprinse: în loc de sâni, unii au zis ca sunt vinete, oua de strut sau fudulii de taur…

Prima varianta a templului a fost distrusa în urma unei inundatii puternice, asa ca peste câtiva ani a început reconstruirea celei de-a doua variante, în timpul domniei lui Cresus, regele lidyenilor, cel mai bogat om de pe pamânt la acea vreme, care, în urma asedierii orasului, distrusese ceea ce mai ramasese din templu.

Dupa ce a cucerit Efesul si pentru a-i îmbuna pe locuitori, a început reconstruirea templului în anul 550, sub o forma mult mai somptuoasa (depasind de patru ori dimensiunile Parthenonului din Atena), oferind în acest scop materiale de constructie si o suma mare de bani (de altfel, de-a lungul sutelor de ani de existenta a templului mai multi regi au contribuit substantial la întretinerea si construirea lui), angajând în acelasi timp doi arhitecti faimosi, tata si fiu, Chersiphron si Metagenes, ambii din Creta, care au ridicat templul în 10 de ani, totodata fiind si primul templu din Grecia construit integral din marmura, mândria locuitorilor din Efes.

In timpul ridicarii lui se spune ca însasi zeita Artemis l-ar fi ajutat pe arhitectul Chersiphron sa aseze lespedea orizontala aflata deasupra intrarii. Atât de mare si de greu era acel buiandrug (pragul de sus) încât arhitectul ajunsese în pragul sinuciderii scormonindu-si mintea cum sa urce acolo acea masa uriasa de marmura.

Zeita l-a vizitat noaptea în vis si i-a spus sa stea linistit deoarece va pune ea acel buiandrug. A doua zi buiandrugul se afla cocotat la locul lui, la o înaltime de 20 de metri, mare minune! Va mai spun ca acest al doilea templu avea dimensiunile de 115 metri lungime si 46 de metri latime.

Turcia muzeul din orasul Selcuk statuia zeitei Artemis

Turcia muzeul Selcuk statuia zeitei Artemis

Templul era complet autonom si nu depindea de autoritatile orasului. Era codus de preoti, întretinându-se de-a lungul timpului cu ajutorul pelerinilor si turistilor, obtinând de la ei si de la navele care foloseau porturile Efesului veniturile necesare bunei functionari a templului.

Artemis primea si o parte din veniturile negustorilor care frecventau curtea deschisa a templului: mestesugari care vindeau copii miniaturale din argint ale statuii de cult sau copii miniaturale ale templului, magicieni prezicatori care vindeau oracole, preoti si preotese care vindeau o parte din carnea rezultata în urma sacrificiilor (e nevoie sa va puneti imaginatia la lucru si veti vedea furnicarul pestrit de oameni care forfoteau zilnic în jurul templului).

Totodata, în templu au fost fabricate monede si se acordau un fel de credite bancare.

Una din functiile mai putin cunoscute ale templului era aceea de a acorda azil persoanelor care se considerau persecutate, însa acest lucru nu l-a împiedicat pe Antonius s-o ucida în templu pe Arsinoe, sora Cleopatrei, sau pe Alexandru Macedon sa ucida doi tineri care se rugau în templu. Se spune ca azil au mai cerut si amazoanele dar si diversi artisti ai vremii.

Turcia Efes templul Artemisei reconstituire artistica

Turcia Efes templul Artemisei reconstituire

Ca tot veni vorba de artisti, templul a atras foarte multi artisti, filosofi si poeti. Heraclit (poet grec din sec 4 î.Chr.) s-a abtinut sa profite de dreptul de azil în sanctuar, doar “pentru a salva omenirea”, spunea el.

Praxiteles, celebrul sculptor grec, a creat statuile din altarul templului construit de Cresus iar un alt sculptor celebru, Scopas, a decorat soclurile coloanelor de la cladirea clasica târzie. Pentru statuile din bronz ale amazoanelor a fost organizat un concurs la care au participat cei mai buni sculptori ai vremii. Au castigat: Fidias, Policleitus, Kresilas si Phradmon.

Intra în scena Alexandru Macedon

Daca Artemis a reusit sa-l salveze temporar de la arderea pe rug pe Cresus, trimitând o sibila (femeie foarte venerata în antichitate, care traia numai în transa) în fata lui Cyrus cel Mare (regele persan care-l învinsese pe Cresus), în schimb nu a putut face nimic pentru a împiedica distrugerea prin foc a templului number two, de catre un cretin care a vrut ca numele sa-i ramâna pe veci în istorie.

Nici eu nu vreau sa-i mentionez numele aici; la vremea respectiva a fost emis un edict prin care numele lui a fost considerat blestemat, iar cel care îl rostea era aspru pedepsit. Istoricii spuneau ca zeita era preocupata cu nasterea lui Alexandru Macedon, care avea loc chiar în acea noapte a incendiului, noaptea de 20 iulie 356 î.Chr.

Turcia harta regatului regelui Cyrus

Turcia regatul regelui Cyrus

Unii istorici presupun ca templul construit de Cresus ar fi avut acoperisul din lemn, însa Pliniu mentioneaza si scara uriasa din lemn care ducea catre acoperis, o sursa ideala pentru propagarea unui incendiu.

La varsta de 22 de ani, Alexandru a sosit la Efes si a acordat orasului privilegii speciale. Stiind ca numele lui Cresus era sculptat pe decoratiile coloanelor mai vechi si dorind sa câstige bunavointa locuitorilor din Efes, Alexandru a organizat un sacrificiu si apoi o procesiune în onoarea zeitei Artemis, oferindu-se sa plateasca cheltuielile cu terminarea templului, cu conditia ca numele sau sa fie gravat pe fronton.

Insa i s-a sugerat în mod diplomatic si discret ca ar fi nepotrivit ca un zeu sa faca daruri altui zeu, asa ca Alexandru, magulit în orgoliul sau, a abandonat ideea…

Turcia Efes templul Artemisei padurea de coloane

Turcia Efes templul Artemisei coloane

La sase ani de la incendiu, în anul 350 i.Chr., stimulati de ceea ce facuse Cresus în trecut, a început colecta pentru strângerea fondurilor necesare, multi regi oferind adevarate bogatii pentru reconstruirea templului.

Se spune ca pâna si femeile din Efes si-ar fi dat bijuteriile pentru a ajuta la cumpararea materialelor necesare reconstructiei.

In anul 323 î.Chr. a început reconstructia templului, reconstructie care a durat mai multi ani, însa aceasta a treia varianta era mult mai mare si mai decorata cu statui si picturi decât varianta a doua, cea construita de Cresus, având dimensiunile colosale de 137 metri lungime si 69 metri latime, arhitecti fiind Critocrates si Oritocrates.

Din cele 127 de coloane ale templului, 36 aveau la baza un fel de tambururi sau cordoane sculptate cu basoreliefuri înfatisând motive grecesti (o trasatura neobisnuita pentru un templu grec) dar si socluri sculptate dreptunghiulare.

Conform obiceiului vremii, friza, frontoanele si decoratia coloanelor erau pictate (asa cum am vazut în Muzeul din Delphi reconstituirea amfiteatrului, reconstituire care m-a lasat cu gura cascata, eu vizitând în sit doar bolovani de culoare gri).

Am uitat sa va spun ca pictorul Apelles a fost desemnat sa picteze faimoasa Aphrodite Anadyomene, adica “Afrodita iesind din valurile marii”. Boticelli l-a copiat si el, pictând “Nasterea zeitei Venus”.

O varianta o puteti vedea în filmul exceptional al lui Tim Burton Aventurile Baronului Munchausen, în care Uma Thurman iese în costumul Evei dintr-o scoica uriasa (o scena interzisa barbatilor cardiaci).

Dupa aceasta a treia reconstructie, templul a dainuit 600 de ani fara sa sufere nicio degradare importanta.

Crestinismul, distrugatorul templului

Acum intra în scena crestinismul, cel mai mare distrugator al artefactelor antichitatii: în sec. I d.Chr., Sf.Apostol Pavel a sosit la Efes (de la Corint), o cetate bogata si înfloritoare. Scriitorii antici descriu luxul oriental, coloanele din aur, picturile din templu dar si prostituatele, cântaretii si bordelurile cu care era împânzit orasul.

Binecunoscutele confruntari dintre Apostolul Pavel si multimea atâtata de Demetrius argintarul au avut loc nu la templu ci la Teatrul din Efes. Atunci când Sfântul Pavel a predicat împotriva idolilor din argint (socat de vulgaritatea imaginii de cult a zeitei ArtemisDiana la romani), multimea si-a manifestat sentimentele ostile strigând: “Mare este Diana efesenilor!”

Un alt Apostol important, Ioan cel iubit de Iisus, a avut mai mult succes în fata multimii decât Apostolul Pavel, cu toate ca în realitate efesenii nu au renuntat la cultul zeitei pâna la sfârsitul sec 4 d.Chr.

Ioan a participat chiar la procesiunile în care zeita era aratata multimii, o reminiscenta din Orientul Antic în care zeita era “aratata” adoratorilor pentru a-si manifesta bunavointa, ori de la fereastra templului, ori purtata într-un car alegoric, în zbieretele si urletele multimii aflate în transa idolatrica (si frigienii aveau un ritual de “aparitie” a zeitei-mama Cybele).

Insa se stie ca în timpul exorcizarii demonilor care salasluiau în templu, Ioan l-a distrus partial, mai întâi altarul, apoi jumatate din templu, darâmându-l pe baza puterii daruite de catre Domnul. Cum? Habar nu am. Dumnezeu stie…

Au trebuit sa vina gotii, iar în anul 262 d.Chr., în timpul domniei împaratului roman Gallienus, templul a fost pradat si incendiat de catre acestia.

S-a încercat o ultima restaurare, însa templul nu a mai putut fi refacut în forma sa de odinioara. Colac peste pupaza, crestinismul, dupa edictul din anul 392 care cerea închiderea edificiilor de cult pagâne, a interzis folosirea templului Artemisei în scopuri idolatrice.

Un alt sfânt, Ioan Chrisostomul i-a ordonat templului sa se autodistruga (mai precis spus, ceea ce mai ramasese din el), în anul 401 d.Chr. Cum? Dumnezeu stie.

Cert este ca templul s-a autodistrus… Chiar si dupa distrugerea lui, oamenii luau pietre sfinte din templu si se rugau la ele. O asemenea piatra, cea mai veche si mai sacra dintre ele, se spune ca era cazuta din ceruri, probabil un meteorit.

Turcia Efes templul Artemisei vedere generala

Turcia Efes templul Artemisei vedere generala

Dupa distrugerea definitiva a templului, o mare parte din coloane, statui si alte materiale au fost folosite la construirea Bazilicii Sf.Ioan din Selcuk.

Daca ajungeti la Sfânta Sofia din Istanbul puteti vedea 8 coloane de marmura de culoare verde apartinând templului Artemisei, aduse aici în perioada 532 – 535 d.Chr de doi greci, cu sprijinul împaratului Justinian. Mai puteti vedea si un recipient din alabastru, provenit de la Pergam.

Doua capatâni uriase de gorgone (creaturi feminine amenintatoare din mitologia greaca) luate din templu pot fi vazute în Basilica cisterna din Istanbul (una din gorgone se afla cu capul în jos). Oricum, în perioada acestor furturi, templul nu mai exista de mult timp.

Templul zeitei Artemis în opere literare si artistice

La peste 1400 de ani de la distrugerea Templului Artemisei, statuile cu mai multi sâni ale zeitei au servit drept model pentru picturile lui Rafael de la Vatican (culmea ironiei, nu-i asa?), în sec. al 16-lea d.Chr. si pentru picturile lui Tiepolo, în sec. al 18-lea d.Chr.

O statuie numita Diana Efesina se afla inclusa într-o fântana din sec al 16-lea d.Chr. în Vila d’Este din Tivoli (Roma).

Tivoli Vila D'Este fantana Dianei Ephesina

Tivoli Vila D’Este fantana Dianei Ephesina

Salvator Dali a creat o pictura superba, folosindu-se de reconstituirea templului pe baza masuratorilor topografice, sau folosindu-se de monedele emise pe timpul lui Cresus, adaugând si câtiva adoratori si adoratoare ale zeitei.

Salvator Dali Templul Dianei din Efes

Salvator Dali Templul Dianei din Efes

Shakespeare a imortalizat si el memoria Efesului în piesa de teatru Comedia Erorilor si chiar se spune ca Shakespeare l-a plagiat pe dramaturgul latin Plaut, însa a schimbat locatia piesei de teatru la Efes (Plaut stabilise actiunea piesei sale de teatru în orasul grecesc Epidamnos), punându-si personajele sale bogate si sofisticate, metropolitane, sa-si împleteasca si sa-si descurce destinele în cetatea Efesului.

Gata, am terminat cu Efesul si împrejurimile sale, desi ar mai fi multe de spus despre Templul Artemisei!

Turcia Efes templul Artemisei vedere aeriana asupra sitului arheologic

Turcia Efes templul Artemisei Biserica Sf.Ioan si moscheea Isa Bey vedere aeriana

Ne-am întors la Kusadasi, am facut repede-repede un dus, apoi am zbughit-o la plaja. A doua zi am parasit Kusadasi-ul, stabilind traseul urmatoarelor destinatii turistice:

Priene – un exemplu de sistematizare a unui oras antic, cu cartiere, canalizare si apa curenta
– celebrul oras-port Milet
– oracolul lui Jupiter de la Didyma,

urmând ca spre seara sa ajungem în sfârsit la Marmaris, adica în Paradis!

Cum se ajunge la Templul Artemisei din Efes (Selcuk) fara masina personala:

– printr-o excursie luata de la o agentie de turism din Kusadasi (cel mai confortabil)

– dolmus (microbuz) pâna la Selcuk.

Pentru a ajunge la Kusadasi cu avionul, cel mai apropiat aeroport este Adnan Menderes Airport din Izmir, care deserveste si statiunea Kusadasi.

Intrarea este libera (anul 2014).

Adresa: Atatürk Mh., Temple of Artemis, 35920 Selçuk/Izmir Province, Turkey
Coordonate GPS  Latitudine:N 37° 56′ 59.1371″ Longitudine:E 27° 21′ 49.7952″

Surse folosite:
http://www2.egeonet.gr/aigaio/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=7559
http://en.wikipedia.org/wiki/Temple_of_Artemis
http://www.personal.psu.edu/cak5152/Artemis%20temple.htm
http://www.cie.ugent.be/ioniers/4anaximander1.htm
Peter A.Clayton, Martin J.Price – Cele sapte minuni ale lumii antice –Ed.Saeculum I.O–Vestala, Bucuresti 1999
Carte “Efes” cumparata de la fata locului.
Unele fotografii au fost luate de pe Wikipedia (engleza) si Panoramio.

Puteti folosi Booking.com pentru a gasi o cazare avantajoasă în Selcuk.

3 comments

 1. George Panoiu

  Buna ziua!
  Artemis (Diana, la romani) era zeita virginitatii, a casatoriei si a animalelor.
  Artemis Ephesia era zeita fertilitatii, iar “sanii” de care vorbiti erau, de fapt, testicole de taur.
  Cu stima,
  George Panoiu

 2. cine este autorul acestui blog merita tot Respectul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*